Boris Johnson og Tony Blair. Foto: Alberto Pezzali og Chris Jackson – via AP / NTB.

Internt i Storbritannias regjering er frustrasjonen stor over den amerikanske håndteringen av situasjonen i Afghanistan, opplyser sentralt plasserte kilder til The Times.

Statsråder varsler om at Storbritannia blir nødt til å skrote sin utenrikspolitikk etter at Biden-administrasjonen bestemte seg for nærmest å rømme fra Afghanistan.

En statsråd sier at USA ikke lenger er en pålitelig alliert og ikke lenger vil spille en global rolle, skriver den engelske storavisen, som alltid har hatt god innsikt i det som rører seg i Downing Street 10.

En insider i det britiske regjeringsapparatet forteller at statsminister Boris Johnson, som er «ekstremt frustrert» over Afghanistan, også er sterkt kritisk til Biden og har sagt «halvt i spøk» at Trump ville ha vært bedre:

There were further incendiary claims that Boris Johnson has privately referred to Biden as “Sleepy Joe”, the nickname coined by Donald Trump. A source also said the prime minister “half-jokingly” remarked: “We would be better off with Trump.”

Statsministerens kontor avviser at Johnson skal ha sagt noe slik, men vitner bekrefter for The Times at han gjorde det.

Andre høytstående tjenestepersoner bruker enda hardere ord om den amerikanske presidenten, som etter deres oppfatning er både «lallende» og «fra vettet».

Tony Blair, som var statsminister da Storbritannia sendte tropper til Afghanistan i 2001, kaller den forhastede tilbaketrekningen, som skjedde uten å konsultere USAs allierte, for «åndssvak».

Tony Blair branded Joe Biden’s decision to withdraw “imbecilic”, while cabinet insiders suggested the president was “gaga” and “doolally” for withdrawing so fast.

Boris Johnson har ikke kritisert Joe Biden offentlig, men vet naturligvis at kritikk også kan gis indirekte ved å uttale seg internt på en måte som inviterer til lekkasjer.

En ordbruk fra høyeste hold som setter spørsmålstegn ved en allianse mange har ansett som uslitelig, er godt egnet til å finne veien til The Times.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.