Folk på Karl Johans gate i Oslo den 3. august 2021. Foto: Javad Parsa / NTB.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har torsdag offentliggjort nye befolkningstall som viser at det var 5.402.171 innbyggere i Norge ved slutten av andre kvartal. Det er 3367 flere enn ved utgangen av første kvartal, hvilket er en lavere befolkningsvekst enn normalt.

Grunnen til den lave befolkningsveksten er en negativ nettoinnvandring på 1736 personer, hvilket betyr at det utvandret flere enn det innvandret i andre kvartal.

En analyse av tallene for de viktigste innvandringslandene viser at det er en liten nettoutvandring av østeuropeere (-1599) og en liten nettoinnvandring av ikke-vestlige (+847). Nettoinnvandringen var størst fra Syria (+426), Eritrea (+344) og Sør-Sudan (+117). Det var ellers en liten nettoutvandring til Afghanistan, Somalia, Kina, Filippinene, India, Malaysia og Japan.

Koronapandemien har resultert i en nedadgående trend i nettoinnvandringen av ikke-vestlige, og det reiser spørsmålet om hva som vil skje når virkningene av pandemien begynner å avta og det lettes på restriksjonene. For østeuropeernes vedkommende har nettoinnvandringen vært lav siden den store innvandringsbølgen fra Midtøsten i 2015–16.

I andre kvartal ble det også et lite hopp i fødselstallene, med 14.578 nyfødte.

Fødselstallene har lenge vært synkende i Norge, og den lille økningen vises tydelig på tampen av grafen. Om det er tale om begynnelsen på et trendbrudd, er det imidlertid altfor tidlig å si.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂