Sylvi Listhaug (FrP). Foto: Marit Hommedal / NTB.

Faktisk.no har siden starten forsøkt å få aksept som en nøytral faktasjekker. Men stadig flere reagerer på hvordan virksomheten drives. Nå går FrP-leder Sylvi Listhaug ut mot det hun mener er «en trussel mot ytringsfriheten».

Hensikten med Faktisk.no har vært å fungere som en objektiv faktasjekker som skal bidra til en opplyst samfunnsdebatt.

Mange anser dette som et viktig formål, selv om enkelte i utgangspunktet mener at enhver form for «offentlig godkjent sannhetsformidler» har noe totalitært ved seg.

Etter at Faktisk.no har fungert en tid, har det i økende grad blitt gitt uttrykk for at organisasjonen ikke lever opp til målsetningen om objektivitet, spesielt i saker knyttet til politikk og samfunnsliv.

Blant dem som har sett seg lei av hvordan Faktisk.no opptrer, er FrP-leder Sylvi Listhaug. Hun og hennes parti opplever Faktisk.no som det stikk motsatte av en «objektiv faktasjekker».

I en artikkel hos tidsskriftet Journalisten kommer Listhaug med krass kritikk av virksomheten:

– Vi påpeker en svært uheldig maktkonstellasjon og håper flere vil innse hvor farlig det kan være når en liten elitegruppe systematisk jobber for å få monopol på definisjonsmakten i samfunnsdebatten, skriver Listhaug.

Hun mener organisasjonen er skadelig for samfunnsdebatten, og etterlyser at pressen tar tak i problemstillingen:

– Det at pressen selv ikke forstår at dette er farlig for ytringsfriheten, er skremmende. Sannhetssøken er en av tre hovedpilarer som ytringsfriheten lener seg på.

Det er kun ved fri meningsutveksling vi kan komme nærmere sannheten. Faktisk.no og andre lignende «sannhetskommisjoner» er en direkte trussel mot dette, og dermed en trussel mot helt grunnleggende frihetsprinsipper, sier partilederen.

Hun fortsetter:

– Ved å opphøye Faktisk.no til en overdommer i samfunnsdebatten, underminerer vi den frie meningsbrytningen demokratiet er tuftet på, sier Listhaug.

Listhaug kommenterer spesifikt de erfaringer FrP har med Faktisk.no:

– Vi har imidlertid blitt faktasjekket svært mange ganger hvor Faktisk.no-redaksjonen har konkludert med at Frp hadde rett. Men da har vi opplevd at saken ikke blir laget. Det illustrerer kanskje at de ikke er så interessert i objektive fakta, men heller oppslag hvor de kan «ta» noen.

Frps pressesjef Espen Teigen supplerer overfor Journalisten:

Det gjelder blant annet et utspill hos Vårt Land, om pengebruk på flyktninger. Partiet ble kontaktet av Faktisk.no og overleverte dokumentasjon som viste at utspillet var «helt korrekt med god margin». Likevel lot Faktisk.no være å publisere saken, opplyser Teigen

–Her bidrar Faktisk.no til en mindre kunnskapsbasert debatt, mener Espen Teigen i FrP.

Innlegget fra Listhaug og FrP er utstyrt med kommentarer fra Faktisk.no ved redaktør Jan Egeberg. Han avviser kategorisk anklagene om at man er partiske. (Noen vil muligens stusse over at kommentarene/svarene fra Faktisk.no gis mer plass i artikkelen enn det innlegget fra Listhaug som saken bygger på.)

Til Journalisten sier Egeberg blant annet:

– Vi er verken en sannhetskommisjon eller noen overdommer i samfunnsdebatten. Vi er en uavhengig redaksjon som publiserer kritisk og undersøkende journalistikk innen sjangeren faktasjekk. Vår journalistikk både kan bli og blir kritisert på lik linje med den som produseres av andre redaksjoner. Dersom noen føler seg urettferdig behandlet, kan de klage til oss, eller klage oss inn til Pressens Faglige Utvalg.

Document har ved flere anledninger omtalt Faktisk.no, blant annet her:

Faktisk.no undergraver frie medier – med støtte fra staten og Fritt Ord

Husk å gi et bidrag til Document, stort eller lite:


 Følg oss i frie sosiale medier, uten Facebook-sensur: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.