Gérald Darmanin under en pressekonferanse i Paris den 25. mai 2021. Foto: Michel Euler / AP / NTB.

Frankrikes innenriks­minister Gérald Darmanin har i juni og juli innkalt ledelsen for to moskeer i landet og beordret dem til å avskjedige to imamer som har holdt kvinne­fiendtlige prekener, skriver Le Figaro.

Etter prekener med innhold som var i strid med like­stillingen mellom menn og kvinner har innenriks­minister Gérald Darmanin i de sener ukene innkalt ledelsen for Ennour-moskeen i Gennevilliers (Hauts-de-Seine) og Attakwa-moskeen i Saint-Chamond (Loire). Imamen i den første moskeen er allerede avskjediget, mens imamen i Saint-Chamond risikerer å ikke få fornyet oppholds­tillatelsen.

En tredje moské i Roubaix er også i innenriks­departementets kikkert etter å ha utelukket kvinner fra bønn siden pandemiens begynnelse.

Innenriks­departementet ble i juni informert om en preken i Hauts-de-Seine der kvinner ble anklaget for å mangle sømmelighet, særlig de som i sosiale medier bruker sminke og tar på klær som fremhever kroppsformen. Slike kvinner var i henhold til prekenen besatt av djevelen.

Darmanin beordret da prefekten i Hauts-de-Seine til å innkalle moské­ledelsen og gi den beskjed om å kvitte seg med imamen uten opphold, og sikre at prekener som er i strid med like­stillingen, ikke lenger vil bli holdt i fremtiden. Imamen ble fjernet fra moskeen i forrige uke, opplyser Le Figaro.

I juli reagerte innenriks­departementet mot imamen i Saint-Chamond, som ifølge Darmanin hadde beordret muslimske kvinner til å underkaste seg sine menn, holde seg hjemme og ikke la seg beskue. En lokalpolitiker fra RN hadde offentlig­gjort et videoopptak der imamens ord var dokumentert.

22. juli forlangte prefekten i Loire at imamen i Saint-Chamond skulle avskjediges. Dagen før hadde imamen forsvart seg med at kvinner må følge Allahs lov for å komme til paradis, og lagt til at dette også gjelder menn.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency hadde imamen i Saint-Chamond forkynt en hadith og surer om profeten Muhammeds koner i sin preken.

Frankrikes regjering har med andre ord gått til sanksjoner mot en imam for å ha gjengitt innhold fra islams egne troskilder.

Den nye franske loven om respekt for republikkens prinsipper, opprinnelig påtenkt som en lov mot islamistisk separatisme, gir nå franske myndigheter større makt til å ilegge sanksjoner som de beskrevne.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂