En 29 år gammel mann ble i Linköping tingrett dømt til åtte års fengsel for 36 voldtektssaker. Flere av ofrene var psykisk utviklingshemmede.

Høsten 2020 ble en mann arrestert i Linköping, mistenkt for flere voldtekter. Senere ble mannen siktet for 18 voldtekter i løpet av to år. Nå er han blant annet dømt for 36 tilfeller av voldtekt mot syv ofre, og må sone en straff på åtte års fengsel.

Flere av ofrene skal ha vært personer med ulik grad av psykisk utviklingshemming, melder Expressen.

Mannen kontaktet ofrene sine via internett med falsk profil og tvang dem til å sende ham nakenbilder. Mannen hevdet han tilhørte et kriminelt nettverk og truet ofrene sine med vold og drap, ifølge dommen. Det skremte ofrene så inngående at de utførte seksuelle handlinger for mannen.

Mannen har også lurt ofrene til å betale fiktiv gjeld til kriminelle grupper, ifølge dommen.

I tillegg til voldtektsdommen, er mannen dømt for fire tilfeller av grov ulovlig tvang, tre tilfeller av forsøk på grov ulovlig tvang, ett tilfelle av grov utpressing, to tilfeller av forsøkt grov utpressing og forsøk på utpressing.

Mannen må også betale erstatning til de syv saksøkerne i saken, med et maksimumsbeløp på 360 000 svenske kroner.

Ulrika Wange, ofrenes bistandsadvokat, sier at hun ser det som positivt at tingretten har fulgt aktorens linje med en maksimumsstraff på åtte år.

– Det här är flertal våldtäkter som personen dömts för och även grova utpressningar. Det har varit under en väldigt lång tid som den tilltalade har utfört dessa våldtäkter. Jag menar att det är helt i linje med vad som är riktigt med tanke på påföljden, sier Wange.

Mannen ble opprinnelig siktet for 18 voldtektsforsøk, fire tilfeller av grov utpressing, en oppgave for grov utpressing, to tilfeller av forsøkt grov utpressing, to forhold for forsøk på utpressing og tre tilfeller av forsøkt grov utpressing.

Etterforskningen startet da en kvinne meldte ifra om at hun var truet på sosiale medier.

De syv kvinnene er mellom 19 og 36 år. Noen av dem er psykisk utviklingshemmede i ulik grad, noe Wange sier har gjort søksmålet ekstra tøft for ofrene.

– Det här har varit en oerhört stor påfrestning för samtliga målsägande, sier hun.

– De har genomfört det här med stort mod och stor styrka.

Mannen lider ikke av alvorlig psykisk sykdom, ifølge den rettsmedisinske psykiatriske etterforskningen som ble gjort før dommen.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.