«Ocean Viking», som siden 1. juli har plukket opp til sammen 572 migranter i en rekke operasjoner i Middelhavet nord for Libya, ber Italia om en trygg havn for migrantene, melder nyhetsbyrået Agenzia Giornalistica Italia (AGI).

Den siste operasjonen ble gjennomført natt til mandag, da 369 migranter ble hentet opp fra en overfylt trebåt til det norske skipet, som drives av SOS Méditerranée.

Den franske NGO-en kunngjør ber tirsdag morgen EU om å koordinere ilandstigningen på et trygt sted.

I Brussel er man imidlertid nølende til å gripe fatt i saken, opplyser AGI. En talsperson for EU-kommisjonen sier til nyhetsbyrået at en slik oppgave ikke er kommisjonens mandat.

EU-rådets president Charles Michel sier i en kommentar at «spørsmålet om fordelingen av migrantene som kommer sørfra, er en smule kompleks», og legger til at det behøves en politikk som forebygger illegal migrasjon.

Italias president Sergio Mattarella, som i disse dager har vært på statsbesøk i Frankrike, sier at migrasjonspolitikken er et åpent sår i den europeiske samvittigheten. Vi har ikke klart å gi et adekvat, effektivt og felles svar på migrasjonsfeltet, slik vi har fått til både med pandemien og den økonomiske krisen, kommenterer den italienske presidenten.

I Elysée-palasset sa presidenten til sin franske kollega Emmanuel Macron at det ikke er mulig å stanse migrantene med adgang forbudt-skilt.

«Fenomenet må styres, ellers vil man fra tid til annen bli oversvømt av bølgene som skyldes kriser i opphavslandene.»

I en tale ved Sorbonne sa Mattarella:

«Hvis vi vil at vårt Europa skal fortsette å sikre rikdom og velstand, må vi skaffe oss en bærekraftig og konkret strategi for gjestfriheten.»

Det afrikanske kontinentet må først og fremst anses som en partner for EU, og det må også omfatte migrasjonspolitikken, tilføyde den italienske presidenten.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.