Den britiske helseministeren Matt Hancock ble filmet av et overvåkningskamera mens han lidenskapelig kysset lobbyisten Gina Coladangelo. At de begge er gift, er ikke det som opprører britene mest. I over ett år har britene måttet leve med Matt Hancocks formanende pekefinger om hva de kan og ikke kan få lov til å gjøre. Alle var lei av «hands-face-space»-mantraet hans.

Bildene av Hancock ble tatt tidlig i mai i år, på et tidspunkt da man fremdeles skulle overholde en avstand på to meter til alle som man ikke var i samme husholdning med.

Matt Hancocks dobbeltmoral vil trolig felle ham. Boris Johnson har nå sjansen til å sparke Hancock hvis han vil. Boris’ egen (u)moral på det ekteskapelige feltet er heller ikke så mye å skryte av, og ved å sparke Hancock, gir han samtidig tidligere sparkede Dominic Cummings rett. Det er bare en uke siden Cummings la ut et skjermbilde fra 27. mars i fjor hvor Boris Johnson beskrev Matt Hancock som «totally fucking hopeless»:

Matt Hancock selv ber om ro rundt privatlivet og sier også at han ikke har planer om å trekke seg fra jobben. Han beklager at han brøt reglene, skriver BBC.

 «I accept that I breached the social distancing guidance in these circumstances. I have let people down and am very sorry. I remain focused on working to get the country out of this pandemic, and would be grateful for privacy for my family on this personal matter.»

Men det er flere sider av saken. Gina Coladangelo er Matt Hancocks venninne fra studieårene i Oxford, og det var Matt Hancock som ga henne jobben i Helsedepartementet til en lønn av 180.000 kroner året for 15–20 arbeidsdager.

Labours partisekretær, Annaliese Dodds, sa: «Hvis Matt Hancock har hatt et hemmelig forhold til en av sine rådgivere på sitt kontor, som han personlig utpekte til en jobb finansiert av skattebetalerne, så er dette er maktmisbruk og en klar interessekonflikt. Hans posisjon er uholdbar, og Boris Johnson burde gi ham sparken.»

Munira Wilson fra Liberaldemokratene sa at Matt Hancock fortalte familier at de ikke kunne klemme hverandre samtidig som han gjør som han lyster på arbeidsplassen:

«He was telling families not to hug loved ones, while doing whatever he liked in the workplace.»

I mai i fjor var det professor Neil Ferguson («professor Lockdown») som måtte trekke seg fra regjeringens forskergruppe SAGE etter at det kom frem at han hadde brutt reglene med en kjæreste som kom på besøk til hans hjem. Hun var gift og tilhørte dermed en «annen husholdning».

Hancock omtalte professor Fergusons handlinger som «extraordinary», og la til at reglene om å holde avstand var «for alle», og at de var «dødsens seriøse».

Ett år senere møter Hancock seg selv i døra. Posisjonen som helseminister og covid-tyrann kan neppe opprettholdes.

Daily Mail

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.