Matt Hancock ville bestemme hvem som skulle få leve og hvem som skulle dø hvis sykehusene ble overveldet av covid-pasienter. Dette sier Lord Stevens til covid-høringen.

Hancock var britenes helseminister fra juli 2018 til juni 2021, og satt derfor med ansvaret da pandemien rammet Storbritannia. Han måtte gå av etter å ha brutt regjeringens egne regler da han ble sett kysse og omfavne Gina Coladangelo på sitt kontor. Hun var da direktør for Department of Health and Social Care, og saken ble ikke bedre av at Hancock var gift.

Stevens er tidligere toppsjef for NHS England, og sa i sitt vitnemål:

– Helseministerer inntok det standpunktet at i denne situasjonen skulle han – i stedet for legestanden eller offentligheten – til syvende og sist bestemme hvem som skulle leve og hvem som skulle dø.

Heldigvis gikk det aldri så langt, sa Stevens som så la til:

– Jeg ønsket absolutt å fraråde ideen om at en individuell statssekretær, annet enn under de mest eksepsjonelle omstendighetene, skulle bestemme hvordan omsorgen skal gis.

Jeg følte at vi var godt tjent med at legestanden, i samråd med pasientee i størst mulig grad, hadde ansvaret for den slags beslutninger.

Britisk helseminister tatt på fersken i het omfavnelse – overholdt ikke egne covid-regler

Sir Christopher Wormald har sittet som statssekretær for Helsedepartementet siden 2016, en stilling han fortsatt har.

Wormald beskriver Hancock som «overoptimistisk» under pandemien, som samtidig ga flere løfter enn han kunne levere.

– There were a lot of people who said the Secretary of State was over-optimistic about what would happen and over-promised on what was delivered.

Hancock har også blitt anklaget av å komme med en rekke usannheter under pandemien, men Wormald sier det bare var et lite antall ganger han fikk rapporter fra sine kollegaer om at Hancock hadde sagt noe usant.

Sir Patrick Vallance, som fungerte som sjefsvitenskapelig rådgiver for regjeringen fra 2018 til 2023, skrev i sine dagbøker under pandemien at Helsedepartementet var «umulig å styre« og et «operativt rot».

Under dagens høring ble det vist slides fra en øvelse hvor blant annet Dominic Cummings og Hancock viste statsrådene at man kunne forvente 840.000 i det de beskrev som et «rimelig worst case scenario».

Cummings fungerte som sjefsrådgiver for Boris Johnson fra juli 2019 til han gikk av i november 2020. Under pandemien var Cummings svært kritisk til hvordan myndighetene opptrådte.

Allerede før nedstengingen så han ingen planer for beskyttelse av de som hadde størst risiko for alvorlig sykdom hvis de ble smittet. Han sa at dette var «noe av det mest forferdelige» og sa at de som forsøkte å legge planer ble forsøkt blokkert av Cabinet Office (et departement i den britiske regjeringen med ansvar for å støtte landets statsminister og kabinett).

Etter at han gikk av i november 2020 har Cummings vært en sterk kritiker av myndighetenes håndtering av pandemien. Han har ikke stanset denne kritikken ennå, og kom i dag også med kritikk av høringen.

Dette er bare noen få eksempler på de utallige vitnemålene under den pågående høringen. Det blir virkelig interessant å se hvilke konklusjoner det hele ender med.

Covid Inquiry latest: Matt Hancock ‘wanted to decide who should live and die’

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.