Fransk politi gjør undersøkelser på stedet hvor Ndiaga Dieye ble skutt i La Chapelle-sur-Erdre den 28. mai 2021. Foto: Laetitia Notarianni / AP / NTB.

Ndiaga Dieye – 39-åringen som knivstakk en politikvinne i La Chapelle-sur-Erdre ikke langt fra Nantes sist fredag, innen han selv ble skutt av fransk politi og siden døde av skadene – har en biografi som forteller mye om hva slags tikkende bomber som tallrike går fritt omkring i Frankrike.

Le Figaro skriver at det var 72 kriminelle forhold registrert på Dieye, som hadde røtter fra Senegal, men ble født i Saint-Nazaire som nummer to i en søskenflokk på åtte.

I mars ble han løslatt fra fengsel etter å ha sonet en dom på åtte år for væpnet frihetsberøvelse og ran av et eldre ektepar. Rullebladet omfattet også annen volds- og vinningskriminalitet, foruten narkotikaforbrytelser.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har også opplyst at Dieye befant seg på den såkalte FSPRT-listen, bestående av mer enn 8000 personer i landet som mistenkes å kunne radikaliseres til terrorisme. Denne skiller seg fra S-listen, hvor det kreves spesifikke mistanker for å oppføres.

39-åringen viste en rekke tegn til radikalisering i fengslet, noe som også ble rapportert av de ansatte, opplyser Ouest-France.

Dieye snakket med andre innsatte om religion, og fikk smuglet islamistisk propagandamateriale inn i fengslet, der han også var voldelig både mot medfanger og voktere, som ble utskjelt for å være «kuffar».

I 2016 fikk han diagnosen schizofreni, opplyser Le Figaro. Etter løslatelsen ble han ikke overvåket i egenskap av sikkerhetstrussel, men fulgt opp med psykososiale tiltak.

Jihadistene som sitter i fengsel, venter bare på en sjanse til å gå til angrep, sa den franske jihadismeforskeren Hugo Micheron til Corriere della Sera i fjor.

Rundt 500 som soner straff for terrorrelaterte forbrytelser i Frankrike, ville bli løslatt innen utløpet av 2022, sa Micheron. I tillegg kommer rundt 1000 andre som er blitt radikalisert i fengslene.

Dieye er bare en forsmak på det som kommer. Hvis personer av hans støpning ikke kan anbringes av sikkerhetsgrunner på et sted utenfor folkeskikken etter endt soning, vil Frankrike sykne ytterligere hen i en hengemyr av vold.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.