I november 2019 undertegnet Norge en avtale med EU om at Norge var forpliktet til å utlevere norske borgere til EU-land uten å kunne sjekke begrunnelsen for kravet om utlevering. I Oslo går en mann i femtiårene rundt og venter på at spansk politi skal komme og hente ham for en sak fra ni år tilbake.

NRK har storyen: Mannen i femtiårene havnet i basketak med en innfødt dame på Las Palmas i januar 2012. Kvinnen tilkalte politiet, som kom, sjekket begge personer og kjørte nordmannen tilbake til hotellet. End of story, trodde nordmannen. Men ni år senere kommer det krav om utlevering til Spania. Kvinnen har gått til anmeldelse, på hvilket grunnlag aner ikke nordmannen og heller ikke det norske statsadvokatembetet.

Norge har inngått en avtale med EU som forplikter norsk politi og rettsvesen å reagere på krav om utlevering fra utlandet. Inntil november 2019 utleverte ikke Norge egne borgere til utlandet. Nå utleverer man folk uten å vite grunnlaget. Ifølge NRK har det skjedd med minst fem personer.

Spørsmålet er hva som skjer med rettssikkerheten til de som utleveres? Er dette i strid med borgerrettighetene i Norge, eller er også de underordnet EU-lover?

Norsk politi reagerte på kravet om utlevering. Mannen ble anholdt av norsk politi i januar 2021, men ble løslatt mot meldeplikt. Han går nå rundt og venter på at spansk politi skal komme og hente ham for noe som skjedde for ni år siden.

Statsadvokat Monica Krag Pettersen ved Oslo statsadvokatembete sier til NRK at de ikke vet noe om grunnlaget for begjæringene om utlevering. Men sier at det også gjelder andre veien: Norge kan kreve personer utlevert som norsk rettsvesen vil ha fatt i.

Det er usikkert om dette er noen trøst for mannen som skal utleveres til Spania.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.