Den nå nedlagte Jo Goldenberg-restauranten i Paris den 12. juni 2005. Foto: Copyright © 2005 David Monniaux / GNU Free Documentation License / Wikimedia.

Norske medier har av en eller annen grunn besluttet å anonymisere den terrorsiktede Walid Abedalrahman Osman, men fredag uttransporteres han til Frankrike, 38 år etter terrorangrepet mot en jødisk restaurant i Paris.

Dagbladet skriver:

Nå venter en rettssak i Frankrike. Mannen risikerer å bli sittende resten av livet i fengsel.

NTB skriver:

En 61 år gammel norskpalestinsk mann blir fredag utlevert fra Norge til Frankrike hvor han er tiltalt for terror begått i 1982, melder Dagbladet.

Ifølge opplysninger Dagbladet har fått, blir 61-åringen hentet fredag av franske myndigheter og fløyet til Paris.

Utleveringen skjer etter at Justisdepartementet valgte å etterkomme kravet fra franske myndigheter om å utlevere en 61 år gammel norskpalestiner som er tiltalt for terror i 1982.

– Vilkårene for utlevering er til stede. Nå har vi en frist på ti dager for å effektuere vedtaket, uttalte seniorrådgiver Annett Aamodt i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK i slutten av november.

Mannen er tiltalt for å ha stått bak et terrorangrep mot en jødisk restaurant i Paris i 1982. Seks personer ble drept og 22 skadd. Angrepet knyttes til den nå opphørte militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO), som fransk politi mener nordmannen var en del av.

Han flyttet til Norge med kone og barn i 1991 og ble norsk statsborger seks år senere.

Mannen nekter straffskyld og sier han ikke var i Paris i 1982. Advokat Ole-Martin Meland anket utleveringsbegjæringen helt til Kongen i statsråd, men fikk der avslag.

61-åringen har vært varetektsfengslet siden 10. september, dagen etter at han ble pågrepet av PST i Skien.

Frankrike forsøkte også å få mannen utlevert i 2015, men den gang tilsa lovverket at saken var foreldet.

Lovens kvern maler av og til svært langsomt, men det er viktig at rettferdighetens skjer fyldest, selv om det skjer nesten førti år etter ugjerningen.

 

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.