Den nå nedlagte Jo Goldenberg-restauranten i Paris den 12. juni 2005. Foto: Copyright © 2005 David Monniaux / GNU Free Documentation License / Wikimedia.

Justisdepartementet har besluttet å utlevere en 61 år gammel norsk-palestiner som er tiltalt for et terrorangrep i Paris i 1982, til Frankrike for straffeforfølgelse der, melder NRK.

Walid Abedalrahman Osman, som ble pågrepet den 9. september etter en europeisk arrestordre utstedt av franske myndigheter, er av vitner utpekt som medvirkende til terrorangrepet mot den jødiske restauranten Jo Goldenberg i Paris den 9. august 1982, der en terrorgruppe tilhørende Abu Nidals nettverk drepte seks mennesker og såret 22.

Nå kan det gå mot rettssak i Frankrike, skriver Odd Isungset og Tormod Strand.

– PST kan bekrefte at terrortiltalte i dag fikk sin klage behandlet av Kongen i statsråd, og den ble avslått. Det betyr at overleveringen nå iverksettes innen ti dager, sier Anett Aamodt, informasjonsrådgiver i PST til NRK fredag.

Utleveringen avtales nå direkte mellom norsk og fransk politi, bekrefter PST.

Frankrike begjærte Osman forgjeves utlevert allerede i 2015, men Norge har siden sluttet seg til den europeiske arrestordren, som åpner for at personer med norsk statsborgerskap kan utleveres fra Norge.

Osman kom til Norge i 1991 og fikk siden norsk statsborgerskap.

Advokat Avi Bitton i Paris, som representerer to av de etterlatte i terrorsaken, håper rettssaken kommer raskt:

Bitton sier at ofrene har slitt hele livet. Han representerer to av dem som jobbet på den kjente jødiske restauranten. – De ansatte har hatt store traumer. De så skytingen og gjemte seg under bordet. Det har vært en belastning for dem, og en belastning for hele det franske samfunnet at vi ikke har fått en avslutning på denne saken. Det håper vi at vi kan få nå, sier Bitton.

 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.