Oslo tinghus. Foto: Hanne Tolg.

Oslo tingrett har torsdag samtykket til varetektsfengsling i fire uker av Walid Abedalrahman Osman, som Frankrike ønsker utlevert med tanke på straffeforfølgelse der til lands for medvirkning til terrorangrepet mot en jødisk restaurant i Paris i 1982, hvor seks personer ble drept.

I fengslingskjennelsen, som peker på faren for at den nå 61 år gamle Osman vil unndra seg straffeansvar, heter det:

Inntil ganske nylig har etterlyste ikke kunnet bli utlevert fordi han er norsk statsborger. Etter endringene i arrestordeloven som trådte i kraft i november 2019 kan han nå etter omstendighetene overleveres til andre stater selv om han er norsk borger. Dette gjør at risikoen for straffeforfølgelse er blitt langt mer reell enn tidligere.

Osman, som kom til Norge i 1991 og tidligere var kjent som Walid Abdulrahman Abu Zayed, motsetter seg utlevering til Frankrike, og anket straks tingrettens kjennelse til lagmannsretten.

NTB omtaler Osman som henholdsvis «Skien-mann» og «nordmann».

Angrepet knyttes til den nå opphørte militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO), som fransk politi mener at nordmannen har vært en del av.

Minst to vitner har utpekt Osman som en av terroristene som skjøt under angrepet, opplyser Le Parisien.

 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.