Politisoldater fra det halv­militære italienske politiet Carabinieri holder vakt ved synagogen i Roma den 17. oktober 2023, etter en heving av trussel­nivået i den italienske hoved­staden. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB.

41 år etter terror­angrepet mot synagogen i Roma ser alle de fem medlemmene av den palestinske Abu Nidal-kommandoen som gjennom­førte angrepet, ut til å ha blitt identifisert. En av dem bodde nesten 30 år i Norge.

Walid Abdul­rahman Abu Zayed, som ble utlevert fra Norge til Frankrike i 2020, og to andre medlemmer av kommandoen ser dermed ut til å ha medvirket til to terror­angrep i 1982: mot den jødiske restauranten Jo Goldenberg i Paris den 9. august, og mot synagogen i Roma den 9. oktober.

La Repubblica kan søndag avsløre at fire terrorister nå etterforskes for synagoge­angrepet i 1982, etter at påtale­myndig­heten i Roma gjenopptok saken i februar i fjor.

Foruten Walid Abdulrahman Abou Zayed (65) er de siktede for synagoge­angrepet Gamal Tawfik Arabe El Arabi (66), Mahmoud Khader Abed Adra (68) og Nizar Tawfiq Mussa Hamada (61). Den eneste av de fem terroristene som var blitt identifisert tidligere, er Osama Abdel Al Zomar, som rømte fra Italia og forsvant i Libya etter angrepet.

300 mennesker var tilstede i den store synagogen i Roma da Abu Nidal-terroristene gikk til angrep like før klokken 12 den 9. oktober 1982. Mens tre av dem tok oppstilling ved hver av de tre mulige rømnings­veiene, gikk to til angrep fra hoved­inngangen.

Da de kom til inngangen, bad en sikkerhets­vakt ved synagogen de to om å identifisere seg, hvorpå de kastet hånd­granater inn i forsamlingen og åpnet ild med maskin­pistoler innen hele gruppen la på flukt fra stedet i to biler.

To år gamle Gaj Taché døde etter å ha blitt truffet av en granat­splint, mens 37 andre ble såret.

Mahmoud Khader Abed Adra skal i dag holde til i Ramallah på Vestbredden, og Nizar Tawfiq Mussa Hamada i Jordan – begge i egenskap av palestinske «flyktninger» som Frankrike forgjeves har ønsket utlevert, mens Walid Abdul­rahman Abu Zayed altså sitter fengslet i Frankrike etter utleveringen fra Norge i 2020. Gamal Tawfik Arabe El Arabi har tidligere sittet i fengsel i Portugal, men det er ikke kjent hvor han oppholder seg i dag.

Gjennombruddet i etter­forskningen av synagoge­angrepet kom etter at påtale­myndig­heten i Paris fikk nye opplysninger fra en person med kjennskap til saken, for deretter å dele dem med sine kolleger i Roma. Samarbeidet har avslørt at ammunisjon av samme fabrikat ble benyttet ved angrepene i Roma og Paris, skriver La Repubblica.

Det er tidligere blitt hevdet at italienske myndigheter ignorerte advarsler om det forestående angrepet i 1982, noe som knyttes til en påstått hemmelig overenskomst med Yassir Arafat om at PLO ville avstå fra å utføre terror i Italia i bytte mot politisk støtte. Abu Nidals gruppe anså imidlertid PLO for å være altfor moderat.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.