Den 56 år gamle palestineren som franske myndigheter sier de kan bevise deltok i terrorangrepet på en jødisk restaurant i Paris i 1982, vil ikke bli utlevert. Han er norsk statsborger og forbrytelsen er foreldet etter norsk lov.

56-åringen kom til Norge i 1991, og fikk norsk statsborgerskap i 1997. Franske myndigheter og terroristdommer Marc Trevidic  og hans spesialetterforskere, skal ha bevis som viser at 56-åringen tilhørte terrorgruppa til den fryktede palestinske terroristen Abu Nidal.

..
— På generelt grunnlag kan jeg bekrefte at Norge ikke utleverer egne borger til en annen nasjon. I fjor ble foreldelsesfristen for drapssaker endret. Men den nye loven har ikke tilbakevirkende kraft, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken.

Mannen benektet overfor Dagbladet onsdag at han har drept noen. Hans norske kone sa at han aldri har vært i Paris.

Men franske myndigheter er ikke i tvil.

Selv om Norge rent formelt er forhindret fra å utlevere mannen, stiller dette Norge i et dårlig lys. Burde det vært en lov som ga adgang til utlevering i saker som gjelder terror? Palestineren visste nok hva han gjorde da han bosatte seg i Norge. Men det å skjule en grov forbrytelse bak et nytt statsborgerskap er å bedra den nye vertsnasjonen. Det burde være mulig å lage en lov som sier at dette er å få borgerskap på falske premisser.

Krekar-saken er en litt annen versjon over samme tema: Streng etterlevelse av menneskerettighetene til en forbryters fordel fører til at han kan nyte rettsstatens trygghet, samtidig som han trosser den. Også dette gir på sikt et omdømmetap i utlandet.

http://www.dagbladet.no/2015/03/05/nyheter/terror/norsk_statsborger/frankrike/utlevering/38054989/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂