Advokatfullmektig Cecilia Therese Ekholt i Oslo Tingrett i forbindelse om begjæring av fengsling av en norsk statsborger i mulla Krekar-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mannen i 40-årene, som er dømt til fengsel i Italia i mulla Krekar-saken, løslates, ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett.

Kjennelsen ble umiddelbart anket av påtalemyndigheten, som hadde bedt om fire ukers varetekt.

Norge mottok 19. juli en arrestordre fra italienske myndigheter for å få mannen utlevert til Italia.

– Deretter har vi foretatt undersøkelser, slik vi skal etter loven, for å vurdere om vilkårene er oppfylt. Vi har kontaktet Kripos og italienske myndigheter, og vi har fått svar. Det har tatt noe tid, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Siktede ble pågrepet av PST utenfor sitt hjem tirsdag morgen.

Etter nye regler om utlevering i Europa som ble innført i november, kan en utlevering nå være mulig i motsetning til tidligere, hvor norske statsborgere ikke kunne utleveres.

Mannen, som er bosatt i Østfold, ble tidligere i sommer dømt til ni års fengsel i Italia uten å være til stede i retten tidligere i sommer.

Han bestrider både varetektsfengsling og grunnlaget for utlevering. Han mener heller ikke at dommen mot ham i Italia er riktig.

Påtalemyndigheten mener at det nå foreligger unndragelsesfare på grunn av den nye arrestordren. Mannens forsvarer, advokat Celina Therese Ekholt, mener imidlertid at det ikke er unndragelsesfare fordi mannen er godt etablert i Norge.

– Han har bodd her i 21 år og hatt statsborgerskap siden 2006. Han har også en kone som er norsk statsborger og de har to små barn, sier Ekholt til NTB.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.