Advokat Solveig Høgtun for mannen i 40-årene som ble dømt i Italia sammen med mulla Krekar og som fikk sitt norske statsborgerskap tilbakekalt og deretter ble pågrepet av PST.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mannen som er dømt i samme terrorsak som mulla Krekar i Italia, må likevel sitte i varetekt mens utleveringskravet er behandlet, ifølge Borgarting lagmannsrett.

Den 46 år gamle Buskerud-mannen er varetektsfengslet i åtte uker, konkluderer Borgarting lagmannsrett i en kjennelse mandag. Han er i Italia dømt til sju og et halvt års fengsel for å ha inngått terrorforbund med andre, og er også her i landet siktet for terrforbund.

Mulla Krekar ble i samme sak dømt til tolv års fengsel, mens en tredje mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel. Italia mener Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS).

Fare for unndragelse

Lagmannsretten har kommet til motsatt konklusjon av det Oslo tingrett gjorde for en snau uke siden. Domstolen poengterer blant annet at 46-åringen tidligere har motsatt seg utlevering, og at han også nå har varslet at han vil bestride en utleveringsbegjæring.

Selv om mannen har en sterk tilknytning til Norge, har familie og barn her og forsikrer at han vil samarbeide med politiet, har lagmannsretten kommet til at det er overhengende fare for at han vil forsøke å stikke av for å unndra seg rettsforfølgelse og straff.

Fratatt statsborgerskapet

Domstolen poengterer at 46-åringen er fratatt sitt norske statsborgerskap, hvilket endrer noen grunnleggende forutsetninger i vurderingen av unndragelsesfaren, ifølge domstolen. Etter tilbakekallingen har mannen nå kun irakisk statsborgerskap.

«Dersom vedtaket blir stående, vil han kunne utleveres til Italia mot sin vilje … og han vil etter å ha sonet en eventuell dom i Italia, trolig ikke kunne returnere til Norge», heter det i kjennelsen.

Tidligere i sommer ble det kjent at Buskerud-mannen hadde fått innvilget statsborgerskap selv om han var under etterforskning for terror i Italia.

 

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.