Nytt

Mulla Krekar (i midten) sammen med forsvarer Brynjar Meling (til venstre) under Oslo tingretts behandling av fengslingsbegjæringen nylig. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Nordmannen som sammen med sammen med mulla Krekar i Italia ble dømt for terror, er i sjokk etter å ha mistet det norske statsborgerskapet.

– Min klient er i en sjokktilstand. Han synes det er vanskelig å forholde seg til situasjonen slik den er i dag, sier mannens forsvarer, Solveig Høgtun, til VG.

Tidligere i sommer ble det kjent at Buskerud-mannen hadde fått innvilget norsk statsborgerskap, selv om han var under etterforskning for terror i Italia. I rettssaken i juli i år ble mannen, som er i 40-årene, dømt til sju år og seks måneder i fengsel.

Tirsdag opplyste kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) at Kunnskapsdepartementet har instruert UDI til å trekke statsborgerskapet tilbake.

– Min klient vil åpenbart overprøve vedtaket. Han mener han i alle fall må ha en tilknytning til Norge, så lenge han har en kone og tre mindreårige barn her, sier Høgtun til VG. Ifølge avisa ble alle tre barna født i Norge. De har allerede sendt inn klage til UDI.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftet mandag overfor NTB at mannen er pågrepet.

– Norske myndigheter vil varsle italienske myndigheter om pågripelsen, og så vil det bli opp til dem å fremme en utleveringsbegjæring, opplyste kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Ifølge VG har mannen nå kun et irakisk statsborgerskap.

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Les også