Nytt

Irakeren Fatah Kamil Jalal (46) ble nylig dømt til sju og et halvt års fengsel av en italiensk dostol i samme sak som mulla Krekar. Nå har kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner instruert UDI om å trekke tilbake statsborgerskapet. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Regjeringen har instruert UDI om å om å trekke tilbake statsborgerskapet til Fatah Kamil Jalal (46), som nylig ble dømt til sju og et halvt års fengsel av en italiensk dostol i samme sak som mulla Krekar.

Jalal er pågrepet av norsk politi, skriver Nettavisen.

Overfor NTB bekrefter kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste pågripelsen.

– Jeg kan bekrefte at han ble pågrepet i kveld av PST med bistand av lokalt politi. Han er pågrepet fordi han er domfelt i en italiensk domstol, og fordi Italia har etterlyst ham, sier kommunikasjonsdirektøren.

Hans forsvarer Solveig Høgtun bekrefter at hun er varslet om at statsborgerskapet blir trukket tilbake og pågripelsen, men sier hun ikke kjenner bakgrunnen.

– Jeg er overrasket over at det ble fattet et vedtak uten noe forhåndsvarsel. Jeg vet per nå ikke om det foreligger en utleveringsbegjæring heller, sier Høgtun.

Det er Kunnskapsdepartementet som i kveld opplyser at man trekker tilbake statsborgerskapet.

– Kunnskapsdepartementet har instruert UDI om å trekke tilbake statsborgerskapet til mannen som er terrordømt sammen med mulla Krekar i Italia, opplyser kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Irakeren fikk innvilget norsk statsborgerskap i 2018, etter at han var satt under tiltale for terrorplanlegging i Italia.

 

Les også