Nytt

Du kan få norsk statsborgerskap selv om du har en utleveringsbegjæring på deg, eller om du er under etterforskning i utlandet. UDI sjekker ingen av delene.

– Vi er avhengig av å få beskjed om dette fra søkeren selv, sier UDI til NRK.

Da rettssaken mot Fatah Kamil Jalal, en av mulla Krekars medtiltalte, startet i Italia, var han irakisk borger. Da dommen falt, hadde han fått norsk statsborgerskap og kan dermed ikke utleveres fra Norge, noe som har skapt sterke reaksjoner.

Mandag ble Jalal funnet skyldig i terrorplanlegging av retten i Bolzano og dømt til fengsel i sju og et halvt år.

Da han fikk sitt statsborgerskap i fjor sommer hadde han allerede vært i italiensk politis søkelys og mistenkt for terrorplanlegging i en årrekke. I 2015 ble han pågrepet av norsk politi i en koordinert, internasjonal aksjon.

Den som søker norsk statsborgerskap leverer politiattest, og i tillegg sjekker politiet at det ikke er noen pågående etterforskning eller siktelse. Men UDI er avhengig av å få beskjed fra søkeren selv om forhold i utlandet, sier enhetsleder Øystein Tonstad Leknes i UDI.

– Vi har fulgt rutinene våre og hadde ikke informasjon om terrormistanke i utlandet da vi behandlet denne saken. Men vi vil selvsagt se nærmere på om det er noe mer vi kan gjøre for å sikre at noe tilsvarende ikke skjer igjen, Lekne.

At han var knyttet til terrorsaken i Italia, var heller ikke ukjent for norske myndigheter. Italia begjærte ham utlevert i 2016, og norske domstoler slo i flere instanser fast at han kunne utleveres til Italia på bakgrunn av at han da ikke var norsk statsborger.

– Det er ikke normalt at vi aktivt undersøker om en person har en utleveringsbegjæring på seg, sier Leknes.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner har bedt om en redegjørelse fra UDI om saken.

– Jeg har bedt UDI om en redegjørelse av hva som har skjedd i den aktuelle saken. Jeg har også bedt UDI vurdere om det er grunnlag for å tilbakekalle statsborgerskapet, sier Sanner i en pressemelding.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også