Solveig Høgtun er advokat for den 46 år gamle mannen som ble dømt i Italia sammen med mulla Krekar. 46-åringen slipper ikke inn i landet for å følge ankesaken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mannen som ble terrordømt sammen med mulla Krekar, forsøkte å reise til Italia for å følge ankesaken som starter mot ham og Krekar fredag. Det fikk han ikke.

– Han hadde bestilt reise, men fikk ikke billetter. Han har ikke fått visum til Italia, sier den 46 år gamle mannens forsvarsadvokat, Solveig Høgtun, til NTB.

Mulla Krekar og den 46 år gamle mannen som omtales som hans høyre hånd av italienske myndigheter, er blant flere involverte i en ankesak som begynner fredag i Bolzano i Nord-Italia. Der ble begge dømt for deltakelse i terrororganisasjon i juli 2019. Mens Krekar ble pågrepet av norske myndigheter med sikte på utlevering umiddelbart, skjedde dette ikke med 46-åringen. Han var på det tidspunktet norsk statsborger og kunne dermed ikke utleveres.

Etter hvert kom det imidlertid fram at mannen ble innvilget norsk statsborgerskap mens han var under etterforskning for terror til Italia, noe UDI ikke kjente til. Dermed ble statsborgerskapet trukket tilbake.

Saken blir trolig utsatt

– Hadde han hatt oppholdstillatelse i Norge, hadde han kunnet reise ned. Men nå er han avhengig av visum, som han ikke har fått, sier Høgtun.

Mannen har motsatt seg utlevering siden august. Utleveringsbegjæringen har vært gjennom hele det norske rettssystemet, men strandet i Høyesterett. 46-åringen ønsket imidlertid å reise ned og forsvare seg.

Ifølge Høgtun er også flere andre tiltalte i saken forhindret fra å komme til Italia. Tre av dem, deriblant Krekars svigersønn, er i Storbritannia og vil ikke bli utlevert til Italia i tide.

– Alle skal ha anledning til å være til stede i retten. De som er i England, er ikke utlevert og rekker derfor ikke å være til stede. Min klient har ikke fått visum, oppsummerer Høgtun.

Hun sier rettssaken mest sannsynlig vil komme i gang, men at den raskt vil måtte utsettes fordi så mange tiltalte ikke vil få reell mulighet til å delta. Imidlertid mener Høgtun at Krekar fortsatt vil kunne dømmes.

Frykter oppgjøret vil ta tid

Krekar vil delta via videolink fra høysikkerhetsfengselet han sitter i på Sardinia. Hans norske forsvarer, Brynjar Meling, frykter saken til hans klient vil versere i det italienske rettssystemet i mange år.

– Det er ikke en tradisjonell ankesak. Det som skal skje fredag, er først og fremst et rettsmøte der man avklarer noen ting, sier Meling.

Advokaten har tross ukentlige møter med Krekars italienske forsvarsadvokat ikke oversikt over hvordan saken vil foregå og hva den egentlig dreier seg om. Han sier han ikke har hatt kontakt med Krekar siden han ble overført til fengselet for fem-seks uker siden.

Lokalavisa Tageszeitung skriver at statsadvokaten i Bolzano har beordret at sikkerheten rundt rettsbygningen økes, og at parkeringshuset under bygningen skal stenges mens rettssaken pågår.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.