Brynjar Meling (t.v.) er redd for at hans klient mulla Krekars sak vil bli offer for mange runder i det italienske rettsvesenet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fredag starter ankesaken mot mulla Krekar i byen Bolzano i Nord-Italia etter at han i 2019 ble dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging.

Ankesaken kommer opp omtrent ett år etter at dommen mot ham falt i fjor. Krekars norske forsvarsadvokat, Brynjar Meling, sier det er uklart hvilke spørsmål som skal behandles under forhandlingen.

– Det er ikke en tradisjonell ankesak, sier Meling.

Advokaten bekrefter at det er hans inntrykk at saken starter fredag.

Torsdag 26. mars ble 63 år gamle Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, hentet i norsk fengsel og utlevert til et fengsel i Italias hovedstad Roma. Senere er han blitt flyttet til høysikkerhetsfengselet Badu ‘e Carros på Sicilia, ifølge TV 2.

– Jeg har ikke hatt kontakt med ham siden da, sier Meling.

Videolink

I forbindelse med ankesaken får ikke Krekar forlate fengselet, men skal delta via videolink. Saken går i byen Bolzano. Meling er redd dette kun kan være en av mange runder i det italienske rettsvesenet. Han kritiserer norske myndigheter og mener de burde visst dette før de utleverte Krekar.

– Dette kan ta mange år. Forutsetningene i beslutningsbegjæringen er kun egnet til å vise norske domstolers og Justisdepartementets manglende kunnskap om italiensk straffesystem, sier advokaten.

Godt samarbeid

Meling har vært en del av forberedelsene til saken, og har ukentlig kontakt med sin italienske kollega. Han sier samarbeidet framstår veldig greit.

– Men han stiller spørsmål ved en del av norske myndigheters forutsetninger for saken i Italia, sier Krekars advokat.

Krekar ble pågrepet i Oslo av PST etter at dommen falt mot ham i Italia i fjor sommer. Fram til utleveringen var han varetektsfengslet i Norge.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.