Mannen som ifølge italiensk påtalemyndighet var mullah Krekars høyre hånd i et terrornettverk, er dømt til syv år og seks måneder i Italia i en rettskraftig dom. Han er begjært utlevert fra Norge hvor han har bodd i mange år.

«Innen relativt kort tid vil det bli begjært et nytt rettsmøte der retten skal vurdere om vilkårene for å utlevere ham til Italia er til stede», står det i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST forteller til TV 2 at pågripelsen skjedde torsdag. Mannen i 50-årene har i mange år vært bosatt på Østlandet.

– PST pågrep ham på bakgrunn av en italiensk utleveringsbegjæring, sier han.
Den rettskraftige dommen i Italia er på sju år og seks måneder og gjelder deltakelse i en terrororganisasjon. Ifølge italienske myndigheter var mannen mulla Krekars høyre hånd i en periode.
– Han er domfelt i Italia i det samme komplekset som mulla Krekar, sier politiadvokat Thomas Blom i PST.

Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som mulla Krekar, ble i 2019 dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging.

Mannens forsvarer, advokat Georg Schjerven Hansen, kaller hele saken «en absurd prosess».

– Han er uenig i den italienske dommen, men han ønsker nå å bli ferdig med dette og fortrinnsvis sone i Norge, sier han til TV 2.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.