Justisminister Jøran Kallmyr spiller ballen over til påtalemyndigheten i saken om de norske IS-kvinnene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sier til NRK at Norge kan hente IS-kvinner tilbake om politiet ønsker å få IS-kvinnene utlevert for straffeforfølgelse.

– Vi ønsker ikke å hente tilbake IS-kvinner for norske skattebetaleres penger, med mindre det er snakk om at påtalemyndigheten krever utlevering av dem. Hvis politiet ønsker å få dem utlevert fordi de er siktet, er det en helt annen debatt, sier justisministeren til NRK.

Frp har markert seg som en sterk motstander av å bistå norske IS-kvinner med å returnere til Norge. Men om påtalemyndigheten ber om at en eller flere kvinner blir utlevert, er det ikke lenger Frp som har åpnet opp for å hjelpe kvinnene inn i landet.

– Da er det ikke et politisk spørsmål lenger, da er det et påtalemyndighetsspørsmål, sier Kallmyr til NRK.

Fem av kvinnene som er gjort rede for i Syria, har norsk statsborgerskap. Flere av dem er siktet for brudd på terrorlovgivningen.

Førstestatsadvokat og embetsleder Jan F. Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet sier til NRK at det i dag ikke er aktuelt å kreve utlevering av norske borgere i kurdiskkontrollerte områder nordøst i Syria.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂