Jøran Kallmyr. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Erna Solberg liker ikke at avgått justisminister Jøran Kallmyr stiller spørsmål ved guttens helsetilstand.

Kallmyr reagerer på at det nå plutselig stilles spørsmål ved hvor syk gutten er.

– Jeg er veldig overrasket over at det blir debatt om dette nå. Vi har hele tiden blitt fortalt at dette barnet er dødssykt. Vi har ikke fått informasjon som skulle tilsi noe annet. Jeg er veldig overrasket over at man ikke sjekket dette bedre på forhånd, sa avtroppende justisminister Jøran Kallmyr (FrP) til Aftenposten fredag.

Erna reagerer med irritasjon og sier at de kun har hatt lokalt helsepersonell og moren å forholde seg til.

Nå slår Erna Solberg (H) tilbake mot Kallmyr. Hun sier til Aftenposten at han, og alle andre statsråder, har visst om alle forbeholdene og dilemmaene i saken.

– Norsk utenrikstjeneste kan ikke og skal ikke sette diagnoser. Vi har måttet forholde oss til opplysninger fra lokale helsetilbydere i leiren. I regjeringens behandling har alle disse spørsmålene vært tydelige. Forbeholdene og utfordringene knyttet til dette har vært kjent, sier hun. (NTB)

Her åpner Erna Solberg en ny front: Også de andre i kollegiet var klar over «forbeholdene og dilemmaene», implisitt: at gutten kanskje ikke var dødssyk. Hvis det er drevet dobbeltspill, vil Erna sørge for at alle er ansvarlige. Gutten ble presentert som «dødssyk» til offentligheten, og det ble ikke tatt forbehold. Det er i første rekke de som vedtok uthenting som må svare for den begrunnelsen. Erna sa flere ganger at hun ikke ville ha på samvittigheten at gutten døde på hennes vakt. Her ble sykdommen brukt som årsak. Man var i en nødssituasjon, derfor fravek man prinsippet om at bare barna skulle få slippe inn i Norge.

Erna antyder nå at man ikke har visst noe sikkert og at alle andre i regjeringen også var klar over det. Dermed sprer hun ansvaret, også til FrP-statsrådene.

Sylvi Listhaug sa til Politisk kvarter denne uken at det ble truffet en avgjørelse, men at det ikke var klart om uthentingen lot seg gjennomføre. Det var en ventetid. Hun sa ikke noe om at FrP stilte ultimatum: Henter dere familien hjem, går FrP ut.

Erna toer nå sine hender. Hun har utnyttet påstanden om at gutten var dødssyk, men føler ikke noe ansvar for å fortelle offentligheten om dette virkelig stemmer.

Flere har også kommet på banen de siste dagene og krevd at offentligheten skal få vite mer om guttens helsetilstand.

Statsministeren sier til avisen at det er kvinnens advokat og familie som eventuelt må komme med helseopplysninger. (NTB)

Men etter det Document erfarer, kan det ventes flere avsløringer om operasjonen i tiden som kommer. Solberg kommer ikke til å bli kvitt denne saken så lett.

I vingen venter den nye kulturministeren som ønsker å hente «hjem» alle IS-mødrene og barna deres.