Erling Folkvord lanserte i 2011 boka «Vår korrupte hovedstad». På søndag fikk han presentere sin siste bok på Doc-TV. Mandag angret han. Foto: Heiko Junge / NTB

Søndag stilte den gamle RV-kjempen Erling Folkvord opp i Doc-TVs søndagssending «Vårt naive Norge». Der fikk Folkvord snakke fritt om sin nye bok, som ikke omtales nevneverdig i hovedstrømsmediene. Folkvord spilte hovedrollen, og gjorde en god figur.

Folkvord er en norsk politiker for partiet Rødt og sosialarbeider. Han var stortingsrepresentant i perioden 1993–1997, og har også sittet 19 år i Oslo bystyre.

Geir Furuseth og Svein Moen, som leder sendingene under fanen Vårt naive Norge, hadde invitert Folkvord og hans støttespiller Viggo Trosdahl, som er pensjonert politimann,  for å snakke om boken «Det var ikkje berre Eirik Jensen – om polititoppar og ukultur». Trosdahl har bidratt med informasjon fra innsiden av politiet, og i tillegg flotte illustrasjoner.

Intervjuet var meget interessant, og Folkvord gjorde en god figur.

Men på mandag angret Folkvord seg, og la ut en kommentar på Facebook som vi siterer i sin helhet.

Søndag vart eg intervjua på Document.no. I løpet av ein halvtime fekk eg legge fram kritikk av maktpersonar i politiet som Oslo-media – unntatt Dagsavisen – ikkje vil ta i.

Eg har tenkt meg om og komi til at dette var uklokt av meg. Document.no har frå første dag vori Hans Rustad sitt prosjekt for å spreie flyktningehat og rasisme.

Sjølv om ein journalist inviterte meg berre for å presentere politi- og statskritikken eg legg fram i boka «Det var ikkje berre Eirik Jensen», burde eg derfor ha sagt nei takk.

Eg beklagar feilvurderinga mi overfor alle som har vorti utsett for hets og hat på grunn av Document.no sine artikler og kommentarfelt. Eg er lei for at eg kan ha gitt Hans Rustad og nettstaden hans eit skinn av seriøsitet.
Eg håper andre lærer av dette, og ikke gjer same feil som eg gjorde.

I kommentarfeltet får Folkvord mye støtte, men enkelte tar avstand for denne formen for cancel culture i ettertid. Man kan jo spørre seg: Hva var det Folkvord ikke visste om Document på søndag, som han fikk kjennskap til på mandag?

Søndagens sending ble riktignok innspilt torsdag. Folkvord hadde uansett flere dager til å reagere, og kunne bedt Document om å trekke saken fredag og lørdag.

Man blir sittende igjen med noen ubehagelige spørsmål. Ville Folkvord ha reklamen for sin nye bok, mens han allerede dagen etter går ut med et slikt utspill på Facebook?

Var dette planlagt, eller ble Folkvord utsatt for press fra sine politiske medløpere?

Her følger noen av kommentarene.

Jeg vil tro du deltok som en mot-stemme.

Til dette svarer Folkvord:

Eg var faktisk den einaste stemmen+to andre som støtta meg, men det endrar ikkje på at eg gjorde ein feil.

Folkvord innrømmer at han fikk snakke helt fritt, men han snakket dessverre med feil folk.

Ja, det var nesten ikke til å tro at du satte dine bein der. Bra du tar avstand og angrer.

Kan vi lese om dette på document.no da??? Har aldri vært inne der…gruer…

Jorunn Folkvord er stadig innom for å sørge for at Document ikke får noen «klikk».

Ikke gi document.no noen klikk, kjøp heller boka til Erling. Eller lån den av en venn.

Smilefjes etc. Martin Knutsen er en velkjent Facebook-profil, som skriver om den sjokkerende opplevelsen.

Godt. Jeg må innrømme jeg ble lett sjokkert over å se deg der, så bra du tar selvkritikk.

Motstemmer

Enkelte stemmer bryter med hylekoret. Erling Grape skriver:

Jeg synes det var svært interessant å se denne YouTube-videoen. Er det ikke slik at det er innholdet som teller?

En annen kommenterer:

Vi lever i et demokrati, og jeg synes ikke du har noe å skamme deg over. Jeg så en del av innslaget på Document.no, og synes det var interessant. Du gikk jo heller ikke på akkord med noe du står for, og du ble møtt med en åpen, lyttende holdning fra programlederen og de to andre i studio.

Grape linker til intervjuet, slik at folk kan se hva det dreier seg om. Men Jorunn Folkvord oppfordrer sterkt leserne til å ikke klikke på linken og gjøre opp sin egen mening. Det er nokså trist å se at kanselleringskulturen er så utbredt. Og Martin Knutsen vil gjerne bidra med følgende svar til Grape.

Nei, av og til er det kontekst som teller. Document står inne for at innvandringen er en hemmelig plan for å utrydde den «europeiske kultur» (les «den hvite rase»), at Joe Biden er en demonisk figur og at Donald Trump vant valget. Samt selvfølgelig at AP hadde skylden for Utøya, ogsåvidere, ogsåvidere. De tillater heller ikke kritiske kommentarer i kommentarfeltet.

En annen skriver:

Skinn av seriøsitet er, etter mitt syn, type intervju som det Furuseth hadde med deg i går. Det var ei vaksen og sivilisert samtale der fleire nyansar kom fram, og prega av gjensidig respekt. Kva er alternativet? Å sitje i skyttergravene og kaste ukvemsord utan essens?

Men i hovedtrekk sporer tråden helt av. FrP er fascister, Document er rasister og fascister, som Folkvord har gitt legitimitet ved å snakke med dem. Selveste TV 2-reporter Fredrik Græsvik kommenterer saken.

Så erfaren, likevel så naiv. Det er noe vakkert over det.

Men noen motstemmer spør: Hva med VG, som har som tradisjon å støtte alle angrepskriger USA og/eller Norge er involvert i? Hvilke medier er godkjent? Skal Rødt bare sitte i et mørkt rom og snakke med seg selv?

I den siste sammenheng er det interessant at Hans Olav Brendberg, som tidligere har fått sterk kritikk av Hans Rustad, kommer med følgende kommentar.

Denne «sjølvkritikken» avgjer saka for min del: Det er heilt utelukka å røysta på Raudt denne hausten, slik eg gjorde for fire år sidan.

I viktige saker må folk med ryggrad argumentera for riktig politikk i alle tilgjengelege kanalar. I Document – sjølv om Document har ein dagsorden når det gjeld innvandring. I VG – sjølv om VG entusiastisk stør alle vestlege røvarkrigar.
Og så må ein for del del koma med sakleg og råkande kritikk av det som er reaksjonært – både i VG og Document.no.

Påminning til meg sjølv: Ligg unna Raudt.

Brendberg har en langvarig bakgrunn på den ytterste venstreside, og er en aktiv debattant på Facebook, som ikke er redd for motstemmer. Han er også en forkjemper for nynorsk. Selv om vår redaktør kom med sterk kritikk av Brendberg, fikk den kritiserte selvsagt tilsvar, uten at noen av «fascistene» i Document oppfordret folk til å ikke lese Brendbergs syn på temaet.

Brendberg møtes med en ekskluderende tone i kommentarfeltet. Men noen våger å stikke fram nesen og forkaste flokkmentaliteten, som Pål Steigan.

Jeg skjønner ikke at du har noen ting å beklage. Hvis du ikke skal uttale deg i medier med en reaksjonær agenda, blir det ikke mange av de store mediene du kan uttale deg i.

Steigan avskrives da som «brunvenstres yppersteprest» og en representant for fascister. Thyra Aisha Græsdal omtaler seg selv som «Skamsprenger og tabuknuser», og uttrykker det på følgende måte.

Det hersker forbausende stor enighet om at Steigan er brunvenstre på den røde venstresida, vi vil ikke assosieres med slik konspiranoia og fascistisk tankesett.

Så skjer det noe interessant. I dag har Resett publisert et lengre intervju med Erling Folkvord, om det samme temaet som hovedstrømsmediene i stor grad ikke ønsker å omtale. Spørsmålet er nå hvor lenge det er til at Folkvord tar avstand fra seg selv igjen. Resett er jo også et alternativt medium som gjerne anklages for fascisme, rasisme og alle skjellsordene et kommunistisk voerspiel har å rutte med.

Intervjuet på Resett er dessverre bak betalingsmur. Men Resett har et noenlunde likt utgangspunkt som Document, og mener boken til Folkvord fortjener mer omtale enn den har fått i de tradisjonelle mediene.

Denne gang er det politiet han tar for seg. Folkvord mener det finnes ukultur og grove
tjenesteforsømmelser i norsk politi som har pågått gjennom flere tiår. Forfatteren
navngir i den forbindelse flere politimestre i Oslo, visepolitimestre, seksjonsledere,
politidirektøren og sjefen for politiets sikkerhetstjeneste (PST) og andre.

Det har vært helt stille i de andre mediene om Folkvords bok. Blant annet derfor har Resett tatt en prat med forfatteren.

Nå er det bare å vente i spenning på hvor lang tid det tar før Folkvord tar avstand fra seg selv, igjen. Martin Knutsen har allerede startet presset på Folkvords tråd, og krever full underkastelse.

Vi har jo kjent hverandre siden husokkupasjoner og antirasistiske kamper fra 90 tallet av. Jeg må si at jeg er ekstremt skuffet over at du også lot deg intervjue av Resett uten å nevne det i denne beklagelsen. Vi kan alle gjøre feil, men det er litt som om du plutselig sto på talerstolen for FMI for mange av oss.

Ingen av disse kommunistene som brunbeiser Document og Resett føler noen form for skam over sin ideologiske tilknytning til massemordere som Stalin, Mao og Pol Pot. Miljøet rundt Rødt har gått woke. Dere andre kan se intervjuet med Folkvord nedenfor, og dømme selv.

Vårt naive Norge: Ukultur i politiet

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.