Israelsk politi stengte mandag morgen plassen utenfor Al-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby for jøder. Israelske medier rapporterer om kraftige sammenstøt mellom israelsk politi og arabere, og det skal være brukt tåregass.

Israelsk politi blir bombardert med steiner og flasker av arabere som har tilbrakt natten ved Al-Aqsa-moskeen, på det som også omtales som Tempelhøyden.

Israelsk politi skyter tåregass og sjokkgranater mot palestinske demonstranter i Jerusalem. Mange palestinere skal være skadd.

Uroen fortsetter i byen mandag, samme dag som nasjonalistiske jøder planlegger en marsj gjennom palestinske boligstrøk i Øst-Jerusalem.

Palestinske demonstranter kaster stein mot en vei fra plassen der Al-Aqsa-moskeen ligger, ifølge politiet. (NTB)

I det sørlige Israel landet en ballong med eksplosiver like ved Kibbutz Dorot, melder Jerusalem Post. Ballongen er sendt opp fra Gaza.

Flere årsaker

Den spente situasjonen i Jerusalem er forårsaket av flere faktorer:

  • Det går mot slutten av fastemåneden Ramadan, da de fastende er mer irritable og sinte.
  • Israelske nasjonalister gjennomfører mandag en marsj som feirer gjenforeningen av Jerusalem i 1967.
  • Valgene i de palestinske områdene som skulle vært avholdt den 22. mai, er avlyst, og har ført til økt spenning mellom Hamas, som forventet å vinne, og PLO under ledelse av Mahmoud Abbas (Document/NTB).
  • Israels høyesterett skulle mandag ha avsagt dom i tvisten om eiendomskonflikten i Sheikh Jarrah, der jødiske familier har anlagt sak for å få tilbake eiendommer de eide før Jordan erobret Jerusalem i 1948 (Document).
  • Avslutningen av fasten sammenfaller i år med palestinernes Nakba-dag (katastrofedagen), der palestinerne minnes krigen i 1947–49.
An awkward clash in the Hebrew, Muslim and Georgian calendars is exacerbating tensions in the capital this year. Jerusalem Day on Monday, which celebrates the reunification of the city in the 1967 Six Day War, coincides with the last days of Ramadan. At the end of the week, Palestinians also mark Nakba Day – the “Catastrophe” – the date when the State of Israel was established in 1948.
Since the start of Ramadan this year, there has been a particularly high level of tension and clashes, which started when Palestinian youths filmed themselves attacking Jews in the city, and then rioted at the placement of security barriers at Damascus Gate. Police said the barriers were needed to protect the worshipers going to al-Aqsa Mosque on the Temple Mount. Following the Palestinian protests and international attention, the barriers were removed but the rioting continued. (Jerusalem Post)

Småbarn er også nysgjerrige på hva som skjer. Ingen er uberørt av urolighetene i Jerusalem. Foto: Twitter

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.