Innenriks

Palestinerne insisterer på at jødene ikke har noen tilknytning til Jerusalem. Nå kommer UNESCO dem i møte med en erklæring som sier at Klagemuren, restene etter det andre jødiske templet som ble ødelagt i år 70 e. Kr., er en del av al-Aqsa-moskeen som ble innviet i 705 e. Kr, dvs 635 år senere.

 

vestmuren

Foto: På norsk er Klagemuren innarbeidet. Jødene kaller det Vestveggen, da det var den vestlige siden av det andre templet. Jødenes historie i Jerusalem strekker seg minst 3.000 tilbake. Likevel påstår palestinerne at de er nykommere. Man kunne være fristet til å le, men det er ikke morsomt.

Å frata jødene deres historie er et forspill til å frata dem deres land og deres liv. Så enkelt og brutalt kan det sies. At store deler av verdenssamfunnet jatter med en slik utvikling forteller at FN ikke er hva det utgir seg for.

Det er de muslimske landene som går foran og legger en slik resolusjon på bordet. At frigjøring for palestinerne skal bety undergang for jødene er en kobling som palestinerne kan komme til å angre på. Da kan de måtte vente lenge på en egen stat.

Det er nettopp en slik kobling som gjør at Israel har ekspandert bosettingene. I mangel av palestinsk kompromissvilje har man befestet sin posisjon.

Palestinernes venner burde fortalt dem at de ikke er i en posisjon hvor de kan stille maksimale krav, fremfor alt ikke right of return for flyktningene fra 1948, 1967 og deres etterkommere. I stedet støtter muslimske land opp under en politikk som går ut på å frakjenne jødene retten til landet.

The draft text to be voted on Wednesday in Paris states that UNESCO “affirms that the Buraq Plaza is an integral part of al-Aksa Mosque/al-Haram al-Sharif.”

Israeli Ambassador to UNESCO Carmel Shama Hacohen called the resolution “a total Islamization” of a site that is revered by both Jews and Muslims.

The six-page draft resolution – submitted by Egypt, Tunisia, Algeria, Morocco, Kuwait, and the United Arab Emirates on behalf of the Palestinian Authority to the UNESCO Executive Board – broadly condemns Israeli actions in Jerusalem, the West Bank, and Gaza.

At no point does the resolution mention the Jewish historical connection to Jerusalem, which dates back to biblical times. Nor does it reference the Temple Mount or the Western Wall, which was part of the retaining wall King Herod built for the Temple Mount more than 2,000 years ago. It also relies solely on Arabic names for the holy sites on and around the Temple Mount.

Deputy Foreign Minister Tzipi Hotovely added that the resolution is an attempt by the Palestinians to rewrite history, by going after one of the essential foundations of Judaism.

Historierevisjonisme i et så grandiost format påkaller smilet, men i Midtøsten er det ikke lattervekkende, men blodig alvor. Når skal norsk presse og norske politikere forstå hva de jatter med?

 
UNESCO draft resolution: Western Wall is part of al-Aksa mosque