Ane Halsboe-Jørgensen (S) er utdanningsminister i Danmark. Hun gir full støtte til dem som i undervisning ønsker å benytte seg av karikaturtegninger, selv om det kan provosere noen muslimer. Foto: Regjeringen Danmark

En kvinnelig foreleser med pseudonymet «Charlotte» ville bruke en tegning av Muhammed i undervisningen. Da kom truslene. Nå har hun hemmelig adresse og fast kontaktperson hos PET.

PET står for Politiets Efterretningstjeneste.

Da en underviser på Københavns Professionshøjskole i oktober sidste år skrev på sin private facebookside, at hun ville begynde at bruge Jyllands-Postens Muhammed-tegninger i undervisningen, fik hun en storm af vrede og trusler som reaktion.

Nogle skrev på dansk. Andre på engelsk eller arabisk.

I dag har hun hemmelig adresse og en fast kontaktperson hos Politiets Efterretningstjeneste, PET. Hun hedder derfor ‘Charlotte’ i denne artikel.

Kvinnen følte et slektskap til Samuel Paty, den franske læreren som ble halshugget av en islamist i Paris i oktober 2020, etter å ha brukt karikaturtegninger i undervisningen.

– Det gjorde stort indtryk på mig, og jeg tænkte meget på det i tiden efter. Jeg så ham som en kollega, selv om han var fra et andet land, siger hun.

Charlotte fryktet at drapet på Paty ville begrense hennes og andres muligheter til å undervise i det de fant relevant. Derfor skrev hun et innlegg på Facebook, hvor hun ellers er lite aktiv.

Fremover vil Muhammed-tegningerne indgå som en del af min undervisning. Jeg opfordrer andre undervisere til det samme i respekt for vores modige kollega i Paris og for at sikre grundlaget for vores arbejde: Ytringsfriheden.

Reaksjonene på innlegget, som var supplert med de karikaturtegningene som skapte krise i den såkalte karikaturstriden, kom umiddelbart.

– Der gik cirka to timer – så kom de første negative reaktioner på opslaget. Det var som en storm af skældsord, fortæller hun, og så begyndte truslerne at komme sammen med en masse delinger. Også i udenlandske grupper.

Det ble henvist til Den islamske staten (IS) og al-Qaida. Charlotte fikk tilsendt filmer på arabisk hun ikke forsto innholdet i. Også hennes familie ble involvert.

Budskabet var klart: Fjern de billeder med det samme! De er krænkende over for muslimer.

PET ble involvert, og anbefalte henne å fjerne innlegget på Facebook. Men frykten slapp hun ikke unna. Hun forsøkte allikevel å leve som normalt, og sier at truslene har avtatt etter at innlegget ble fjernet. Men frykten for å bli angrepet slapp ikke taket. Hun var stadig i kontakt med PET.

– Det var et chok at opleve, at det, jeg så som en naturlighed – undervisningsfriheden – ikke var der længere. Det gør mig trist, at det skal være sådan. Dem, der har sendt beskederne, har jo fået deres vilje, fordi jeg har fjernet billederne, siger Charlotte.

Heldigvis har Charlotte hele tiden fått støtte fra rektor Stefan Hermann.

Forsknings- og utdanningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) mener det Charlotte har vært utsatt for, er helt uakseptabelt.

– Jeg synes, det er helt forrykt, at en underviser som Charlotte, der er engageret i sit arbejde og som gerne vil lære sine studerende om ytringsfrihed, skal igennem en tur som den her.

Utdanningsministeren lover å støtte alle dem som underviser og benytter seg av sin selvsagte rett til å vise frem karikaturtegninger.

Danmark Radio

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.