To 14 år gamle gutter ble utsatt for et fem timer langt fornedringsran i Stockholm ifjor høst. Den 17 år gamle gjerningspersonen tvang guttene til å stå på alle fire og bjeffe som hunder, filme hverandre bli mishandlet, tømme kontoene sine og gi fra seg mobiler. Den kriminelt belastede 17-åringen er nå dømt for ranet, men slipper fengsel.

Saken er omtalt av Nyheter Idag.

En ettermiddag i november 2020 skulle to 14 år gamle gutter ut i nabolaget i Hässelby vest i Stockholm og spille Pokemon Go. Etter kort tid møtte de to guttene på en tre år eldre gutt som forlanget å vite hva sags telefoner de hadde. Han opplyste guttene at han hadde kniv og ba dem deretter til å logge av iCloud og tilbakestille innstillingene på telefonene slik at han kunne selge de videre.

– Ja, och sen sa han att, vi sa så här nej snälla vi måste, vi ska bara gå på en promenad. Och så sa han, och sen började han prata såhära… «nej alltså jag behöver de här, jag har kniv på mig annars alltså, jag kommer ta ut den», forteller den ene av 14-åringene i avhør.

Telefonene var ikke nok for 17-åringen. Han tvang 14-åringene til å bli med ham videre til en minibank for å tømme bankkontoene deres. På veien ba 17-åringen guttene å ringe foreldrene sine for å be dem overføre mer penger, noe foreldrene sa nei til. Raneren fikk likevel omkring 9000 svenske kroner fra kontoene til guttene.

Men ranet var ikke over. 17-åringen tok med seg guttene til et avsides sted i nærheten hvor han og noen tilkomne venner av ham ba guttene å gå ned på alle fire og bjeffe som hunder. Deretter ble guttene mishandlet.

– Och jag vet inte riktigt varför men sen sparkade han våra huvuden och typ slog oss i huvudet, och sen gick vi vidare, sier den ene 14-åringen i avhøret.

Guttene ble også tvunget til å bytte på å filme hverandre, mens 17-åringen mishandlet dem.

Guttene opplevde at de ikke hadde noe annet valg enn å bli med 17-åringen og var i hans selskap i nærmest fem timer før de fikk dra hjem.

Før de fikk gå truet 17-åringen med å drepe familiene til deres dersom de sa noe om hva som hadde skjedd. På dette tidspunktet var politiet allerede på leting etter guttene, ettersom foreldrene ringte politiet da de oppdaget at guttenes bankkontoer var tømt og at mobilene var skrudd av.

Den 17 år gamle raneren ble identifisert på bilder fra overvåkningskameraer og ble arrestert et par uker etter ranet fant sted. Han er nå dømt for ran og overgrep, men slipper å sone fengselsstraff til tross for at han har vært tiltalt i fem andre saker, herunder overgrep og mindre narkotikaforbrytelser. Aktor ba om at ranet skulle beskrives som alvorlig, men Tingretten var ikke enig.

Under ransakelse av 17-åringens hjem ble det funnet drøye 12 000 SEK i kontanter under madrassen hans. Aktor fremsatte påstand om at kontantene som ble funnet hos den mistenkte skulle inndras, ettersom de kunne antas å stamme fra kriminell aktivitet, men det ble heller ikke vedtatt av Tingretten.

Strafferammen for en voksen person i denne saken ville tilsvart 4,5 år ubetinget fengsel, men aktors påstand ble satt til 10 måneder i ungdomsomsorg. Dommeren mente likevel at straffen var for streng og satt straffen til overvåkning, slik at 17-åringen ikke skulle sperres inne.

I tidligere domfellelser har 17-åringen blitt dømt til ungdomsomsorg, men straffen har ikke blitt overholdt.

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.