Det er blitt en konkurranse på venstresiden om å liberalisere abortloven. Lengst går et mindretall i SV som vil sette grensen ved uke 22. Flertallet i landsstyret vil ikke tar stilling til noen grense.

I landsstyrets forslag til partiprogram har et mindretall gått inn for selvbestemt abort helt til uke 22.

Flertallet har derimot gått inn for en formulering der varigheten ikke spesifiseres nærmere.

Jonas Gahr Støre la seg i et intervju med VG inn mot flertallet som ville avskaffe nemndene og innføre fri abort frem til uke 18.

Redaksjonskomiteens leder Anniken Huitfeldt sa også til VG fredag kveldat det var galt å si at Ap nå gikk inn for fri abort til uke 18. Hun understreket at «det er en forskjell før og etter uke 12».

Når VG møter Ap-lederen onsdag, er tonen en annen:

– Vedtaket går på å avvikle nemndsystemet og sikre kvinnen en god medisinsk oppfølging, men basert på hennes selvbestemmelse fram til uke 18, sier Støre.

– Så denne medisinske oppfølgingen er frivillig?

– Den er frivillig. Vi vil utrede hvordan vi kan gjøre den godt tilgjengelig og trygg for å ivareta kvinnens behov i en avgjørelse og forberedelse til noe som er langt mer krevende utover i svangerskapet, altså mellom uke 12 og 18.

Betenkelighetene ryddes av veien og kvinner skal kunne ta sine avgjørelser uten å bli heftet av leger.  I USA kaller Demokratene det loven om reproduksjon, og Arbeiderpartiet går i samme retning. I New York går grense for abort helt frem til fødselen. Riktig så radikale er ikke Ap, men de er på vei.

Da kan ikke SV være dårligere. Men hva med fosterets rettigheter? Det nevnes ikke.

Støre gjør retrett: Vil ha fri abort til uke 18

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.