Storbritannia 1944 0404. En norsk rekognoseringssquadron i Coastal Command, som særlig opererer på Norskekysten, bruker blant annet Moskuito-fly i denne tjenesten. Squadronen er «all Norwegian» – ikke bare luftpersonellet, men også hele bakkemannskapet er norsk. Turene til Norge fører ofte til kamp med tyske fly, og de norske flygerne har allerede en meget pen scoringsliste. På bildet ser en en av de norske Mosquitosene og flygerne før dagens tripp. (Original bildetekst, London, 4.4.44) Foto: Ukjent / Krigsarkivet / NTB

Over 70 nypubliserte rapporter skrevet av norske flygere under andre verdenskrig forteller detaljert om dramatiske angrep på tyske ubåter og skip langs kysten.

Fredag 9. april er det 81 år siden tyskerne invaderte Norge. I den forbindelse skal Arkivverket fredag publisere over 300.000 dokumenter fra okkupasjonstiden.

Som en forsmak på dette storslippet ble det torsdag publisert over 70 historiske flygerrapporter, som inneholder detaljerte omtaler, tegninger og fotografier fra norske krigsflygere.

– Vi begynner med å legge ut flygerrapportene fordi de gir et unikt innblikk i krigshistorien. De oppleves så tett på krigen, det er nesten så du kan kjenne lukta, sier fagdirektør Øyvind Ødegaard i en pressemelding.

Den helnorske 333-skvadronen ble opprettet i mai 1943 med base i Skottland, hvorfra norske flygere gjennomførte mange tokter langs norskekysten. En lang rekke tyske ubåter, fly og skip ble satt ut av spill, noe som også ble grundig dokumentert.

– Tenk deg, navigatøren har knipset bilder mens bombene blir sluppet, og flygerne har skriblet ned opplevelsene rett etter at de skjedde, sier Ødegaard.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.