Utøya sett fra Utvika fire måneder etter massakren 22. juli. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Hamar Arbeiderblad hører hjemme i folden og gjør sitt for å skrive en oppdatert historie om 22. juli. Ifølge avisens leder må venstresiden «ta tilbake» historien om 22. juli. Men hvem har tatt den fra dem?

I Arbeiderpartiet, LO og ikke minst AUF har viljen til å ta tilbake den politiske definisjonsmakta aldri vært tydeligere enn når vi snart passerer ti år siden drapene.

For å kunne rettferdiggjøre å rope «vakt i gevær», må HA gjøre innrømmelser. Det heter at sosialdemokratiske verdier «er på vikende front». Dét var nytt. Da melder et underliggende spørsmål seg: Hvorfor det, mon tro?

Erna gjøres til busemann. Det lyder falskt.

I et nyrikt Norge med sosialdemokratiske verdier på vikende front, har de så lenge de har kunnet reflektere over det kun levd med høyrestyrte regjeringer og Erna Solbergs nesten utrolige evne til å absorbere og ufarliggjøre fiendtlig og dehumaniserende retorikk fra politisk allierte.

Lederskribenten orket ikke legge for mye arbeid i artikkelen og runder av.

I boka «Aldri tie, aldri glemme» som kommer ut tirsdag deler profilerte AUF-ere hvordan de selv har opplevd årene etter Utøya-terroren, og peker på de dype historiske røttene Anders Behring Breivik og hans tilhengere har til ytre høyre.

Her er gjengangere fra samme miljø – og man fornemmer at det er blitt et miljø hvor det ikke er plass til motforestillinger:

Hvilke dype historiske røtter hadde Breivik? Hvem er hans tilhengere?

 

 

Historiebok for et nytt tiår

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.