Sp-nestleder Ola Borten Moe. Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg vil vite at regjeringen har en plan for å avslutte dette. Jeg vil vite at det kommer vaksiner. Jeg vil vite når nok folk er vaksinert til at vi kan åpne opp, og jeg vil vite hva som åpnes opp først. Vi trenger håp og fornuft nå, skriver Ola Borten Moe i et innlegg på trønderdebatt.no.

Det finnes en grense for hvor langt folk er villige til å strekke seg om opplevelsen er at medisinen er sterkere enn problemet den skal løse, skriver Senterpartiets nestleder.

Jeg synes ikke det er greit: Det innføres enorme inngrep i folks liv, tiltakene er ødeleggende for allerede hardt prøvede næringer og arbeidsplasser, det tas ikke hensyn til den faktiske smittesituasjonen utover i landet, det er et resultat av en fullstendig feilslått vaksinestrategi og det kommer til sterkt å utfordre folks lojalitet og vilje til etterlevelse.

Borten Moe fastslår at tillit til myndighetene og mellom folk har vært viktig for å holde smittetallene nede.

Folk har akseptert mer eller mindre gjennomtenkte tiltak, til dels svært inngripende, fordi vi har akseptert at det har vært nødvendig og vi har trodd at regjeringen har gjort alt i sin makt for å holde smitten unna Norge og å sikre oss nok vaksiner til at vi kan avslutte dette marerittet så fort som mulig. Nå har vi holdt på et år, og de fleste av oss begynner å bli slitne.

Han peker på at mange regler endres hyppig.

Det er umulig å planlegge noe som helst og mange har mistet jobb, inntekt og livsverk. Helt normal sosial omgang er fjernet eller begrenset, mange lider av ensomhet.

Borten Moe stiller spørsmålstegn ved særlig to forhold: At smitten kommer fra utlandet, og regjeringen har vært bakpå hele tiden med å innføre tilstrekkelig kontroll. Samt at regjeringen har valgt å lene seg utelukkende på EU når det gjelder vaksiner.

Resultatet er at vi ligger langt bak mange andre og sammenlignbare land som Storbritannia, Israel, Serbia og USA. Selv etter at EU land som Tyskland og Danmark har begynt å ordne seg selv har vi holdt fast på at veien til frelse går gjennom Brussel.

På toppen av det hele har vi gitt bort nesten 700.000 vaksinedoser, påpeker Sp-nestlederen.

Han viser til at det knapt er smitte i Trøndelag, men at fylket likevel stenges ned.

Det finnes en grense for hvor langt folk er villige til å strekke seg om opplevelsen er at medisinen er sterkere enn problemet den skal løse. Jeg tror regjeringen balanserer hårfint når nasjonale tiltak nå innføres uavhengig av smittetrykk. Og forsvinner tilliten vil vi raskt kunne oppleve at situasjonen kommer ut av kontroll. 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.