Over 266 millioner kroner ble samlet inn til blant annet Leger Uten Grenser.

Det tilsvarer i gjennomsnitt drøye 49 kroner per innbygger, skriver NRK.

Generalsekretær Lindis Hurum i Leger Uten Grenser er i ekstase over givergleden blant det norske folk, og sier at organisasjonen nå kan styrke arbeidet med glemte kriser.

– Vi i Leger Uten Grenser er så fantastisk imponert og stolte over alle de som i år har støttet årets TV-aksjon. Dette resultatet er over all forventning og vi er helt overveldet av både engasjementet og givergleden i år, sier hun.

Det er Svalbard som topper giverlisten med 623 kroner per innbygger, foran Utsira og Træna.

Midlene fra TV-aksjonen vil bli brukt til å rykke ut og bekjempe sykdommer i Kongo, Den sentralafrikanske republikk, Sierra Leone og Bangladesh.

Hurum sier hun kjenner på en dyp takknemlighet.

– Det at det er så mange i Norge som velger å bidra med det de kunne er helt uvurderlig. Det er helt definerende hvem man er som person, som organisasjon, eller nasjon hva en gjør i møte med andres urett og lidelse. Det at så mange nordmenn velger å strekke ut en hånd er jeg dypt rørt av, fortsetter Hurum rørt til tårer.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) er også glad for at nordmenn er så solidariske med mennesker som blir syke i andre land.

– Etter to år med pandemi er det krystallklart at smitte og alvorlige sykdommer rammer hele verden. Sykdommer kjenner ingen landegrenser. Derfor er årets TV-aksjon så viktig, sier hun.

Leger Uten Grenser gjør det enkelt for menneskesmuglerne

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er på sin side opptatt av at det er nok vaksiner til alle.

– Markedet alene klarer ikke tilby rimelige vaksiner og medisiner til menneskene som trenger det mest. Mange helsekriser og humanitære kriser får heller ikke den oppmerksomheten de burde fått, sier hun.

Ifølge Leger Uten Grenser har næringslivet samlet inn 40 millioner. Skoler og barnehager har samlet inn mer enn 18 millioner kroner.

Som i fjor har regjeringen i år støttet TV-aksjonen med 50 millioner kroner.  95 millioner kom inn på bøssene, og av dette var 40 millioner kontanter.

– Jeg har sett hva det betyr å leve i ett land som blir glemt. Da kommer det ikke hjelp. Da er det slik at en kan dø av en sykdom som en ikke trenger å dø av, avslutter Hurum.

Den andre organisasjonen som får midler fra TV-aksjonen er Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), som jobber med å forske på og utvikle medisiner mot glemte sykdommer.

Leger Uten Grenser er kjent for å ha leid inn Ocean Viking for å plukke opp afrikanske migranter i Middelhavet, og for å støtte Palestina. Organisasjonen opererer også i Idlib i Syria som delvis er kontrollert av terrorgrupper, og er ikke til stede i regjeringskontrollerte områder der over 90% av befolkningen bor.

 

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.