Norge brukte nesten 72.000 kroner i helseutgifter per innbygger i fjor. Bildet viser behandling av en koronasmittet pasient på intensivavdelingen på Oslo universitetssykehus. Foto: Jil Yngland / NTB

Norge brukte nesten 72.000 kroner i helseutgifter per innbygger i fjor. Det er 1.700 kroner mer enn i 2019, viser nye tall fra SSB.

Tallene i SSBs helseregnskap viser at de samlede helseutgiftene i Norge i fjor var 387 milliarder kroner.

Helseutgiftene utgjorde knapt 72.000 kroner per innbygger i 2020, noe som er 1.700 kroner mer enn året før. De siste ti årene er gjennomsnittsveksten 2.500 kroner i året.

Det er lønnskostnadene som er den største kostnaden i helsesektoren – og lavere lønnsvekst trakk ned utgiftsveksten i fjor.

Helseregnskapet viser at koronapandemien ikke har økt pasientantallet ved sykehusene. Nedstengingen av samfunnet reduserte derimot antall pasienter, spesielt i mars og april, da mange avtaler ble utsatt.

I mars og april ble aktiviteten på sykehusene redusert, og tjenester som tannleger og fysioterapi stoppet nesten for en periode. Andre tjenester som fastleger og psykologer var raskt over på digitale verktøy.

Selv om sykehusene hadde lavere aktivitet på våren, ble ikke kostnadene redusert like mye. Det skyldtes at ingen ansatte ble permittert.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.