I 2022 brukte befolkningen reseptpliktige legemidler for 31,8 milliarder kroner. I gjennomsnitt brukte hver nordmann 1,6 legemiddeldoser hver dag. Legemiddelbruken økte med nesten tre prosent i fjor. Det opplyser Apotekforeningen i en pressemelding hvor de har hentet inn tall fra Farmaloggs legemiddelstatistikk.

Apotekene solgte legemidler for 35,3 milliarder kroner i 2022. Salget av reseptpliktige legemidler utgjorde 31,8 milliarder, som tilsvarer 5 867 kroner pr innbygger, som er en økning på 5,4 prosent fra 2021. I gjennomsnitt brukte hver innbygger 581 doser reseptpliktige legemidler, som betyr 1,6 dose pr dag. Vi bruker 27 prosent mer legemidler pr person enn for 10 år siden

Det mest brukte reseptlegemiddelet i Norge er atorvastatin mot forhøyet kolesterol, hvor bruken har økt med ni prosent i 2022. Blodproppforebyggende acetylsalisylsyre er nest mest brukt, mens kandesertan mot høyt blodtrykk er nummer tre. Deretter følger smerte- og febernedsettende paracetamol. Fire av de fem mest bruke legemidlene brukes for hjerte- og karrelaterte sykdommer.

Apotekerforeningen opplyser at en viktig årsak til økningen er at vi får en stadig eldre befolkning: Personer over 70 år bruker mer enn fem ganger så mye legemidler som de under 60. Introduksjon av nye, kostbare legemidler forklarer en den del av økningen. I tillegg har vi over flere år hatt en svak norsk krone. Når nesten alle legemidler må importeres, blir prisen legemiddelfirmaene tar høyere enn om kronen var sterkere mot euro

Det er staten gjennom Folketrygden og sykehusene som betaler det meste av legemiddelutgiftene, med ca. 40 prosent hver. Bare 18 prosent av utgiftene betales av pasienten selv, som tilsvarer at den enkelte i gjennomsnitt betalte i overkant av 1 000 kroner for reseptlegemidlene sine i 2022.

Daglig hjelper apotekene 193 000 kunder, det vil si nesten 60 millioner apotekkunder i løpet av året. De fleste er pasienter som skal hente reseptpliktige legemidler eller medisinsk utstyr. Mange bruker også apotekene til å få annen helsehjelp. I 2022 ble det satt 220 000 influensavaksiner og 150 000 covid-vaksiner i apotekene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.