Khat har ødelagt Jemen. Norge ber verden sende penger dit. Nå vil rusreformen tillate at man kan fritt kan ha en halv kilo i besittelsse. Khatbruken preger allerede Grønland i Oslo. Forstår ikke myndighetene enkel årsak-virning. Bildet er fra Meru nord for Nairobi. Foto: Khalil Senosi / AP / NTB

Det lyder så fint at man skal synes synd på rusavhengige. Helseminister Bent Høie sa under fremleggelsen 19 februar at rusmisbrukere er blitt «truet, jaget og ydmyket». Er ikke bildet noe mer broket?

– Personer som har rusproblemer, har blitt stigmatisert og straffeforfulgt lenge nok. De har blitt truet, jaget og ydmyket. Det er på høy tid at vi bytter ut straff med hjelp, sa Høie.

Det ble ikke snakket om kokain-bruk under prseentasjonen. Det er en helt annen gruppe og de får også problemer. Ikke minst vil en avkriminalisering øke avsetningen og dermed smuglingen. Loven er indirekte en stimulans av økt forbruk. Smuglingen blir ikke avkriminalisert. Den øker. Det er enkelt logikk.

En tredje gruppe som heller ikke ble nevnt 19. februar er khat-brukere. De utgjør et eget miljø. Hva vil avkriminaliseringen gjøre med det somaliske miljøet når det er lov å gå rundt med en halv kilo til eget bruk og to kilo bare utløser påtaleunnlatelse?

Hvordan er det mulig å fremlegge en rusreform uten å nevne disse omstendighetene?

Dette er de foreslåtte terskelverdiene (straffri terskelverdi/terskelverdi for påtaleunnlatelse) for de mest vanlige stoffene:

* Heroin – 2 gram/5 gram

* Kokain – 2 gram/5 gram

* Amfetamin – 2 gram/5 gram

* GHB, GBL og 1,4-butanediol – 0,5 dl/1 dl

* LSD – 1 lapp/«syreblotter»/3 lapper/«syreblottere»

* LSD rent virkestoff – 1 mg/2mg

* MDMA (pulver/krystaller) – 0,5 gram/1 gram

* Cannabis – 10 gram/15 gram

* Sopp inneholdende psilocin/psilocybin – 20 gram/50 gram

* Khat – 500 gram/2 kg

* Legemidler – 15 rusdoser/25 rusdoser

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.