Den store moskeen i København. Foto: Morten Haagensen / Wikimedia Commons.

Sterke krefter i islam har i årrekker hatt fritt spillerom for å spre ekstreme budskap – via trossamfunn, moskéer og såkalte ungdomssentra i alle nordiske land. Nå – på overtid – strammer politikerne til. Folketinget i Danmark vedtok 9. mars en ny lov som forbyr utenlandsk finansiering av moskeer.

Hva med Norge?
Regjeringen «sleper beina etter seg», fremholder FrPs Silje Hjemdal i Stortingets familie- og kulturkomité. Hun kan opplyse at et lignende lovforslag foreligger.

– Men den siste utviklingen i saken er at barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad kommer til å bryte fristen 1. april. Dermed har han etter forsinkelser nå varslet nye forsinkelser.

Fristen Stortinget ga regjeringen var – med stort flertall i Stortinget – satt til 1. april.

Og hva med Sverige?
Redaktør Johan Westerholm i nyhetsmagasinet Ledarsidorna.se konstaterte mandag følgende: Sosialdemokratene i Danmark regulerer finansieringen av moskéer. Sverige er fortsatt et uregulert «marked»!

Sverige befinner seg stadig tydeligere mellom fem og ti år etter den europeiske utviklingen.
Dermed utgjør Sverige en grobunn for at radikale og radikaliserende miljøer kan etablere seg, skriver Westerholm.

Danmark viser vei
Dermed er det Danmark som prisverdig går foran og baner vei for en sterkt forsinket oppbremsing av høyst tvilsom sharia-påvirkning i samfunnet. Under kyndig og stø ledelse av statsminister Mette Frederiksen er det nye lovverket loset igjennom Folketinget i København. Loven mot islamsk ekstrempåvirkning er et faktum. Og det er svært opplysende i nordisk forstand at den danske sosialdemokratiske regjeringssjefen i klartekst skriver at sharia ikke hører hjemme i Danmark.

Islamsk tvang er lovstridig
Hennes utgangspunkt var dette: I september i fjor kunne avisen Berlingske fortelle at Abu Bashar, en svært kjent imam i Odense, hadde tvunget en kvinne til å undertegne et dokument, hvor det het at hun kunne miste foreldreretten til sine barn, dersom hun tok ut skilsmisse fra sin ektemann. Imamen forfektet at en skilsmisse ville krenke familiens ære.

Dokumentet var naturligvis i strid med dansk lov, og vakte voldsom offentlig oppsikt. Det var med bakgrunn i denne saken at statsminister Mette Frederiksen serverte sin tindrende klare respons. Hennes kommentarer er gjengitt av tenketanken Gatestone Institute slik:

In government, we will do everything in our power to stop this. An imam should not interfere in divorce at all. It is only a choice to be made by the two persons who entered into the marriage. Nobody else. This confirms our fearful suspicions about the undemocratic tendencies that exist in parts of Denmark.

Målet er null asylsøkere
Gatestone opplyser at Danmark også tar sikte på å strupe tilstrømningen av asylsøkere:

«Prime Minister Frederiksen recently announced that her government intends significantly to limit the number of people seeking asylum in Denmark. The aim, she said, is to preserve «social cohesion» in the country».

Artikkelforfatter Soeren Kern gjengir et stort antall politiske uttalelser fra nesten alle partier i Folketinget.

Uttalelsene viser med stor klarhet at flertallet i det danske parlamentet reflekterer en svært solid, folkelig forankring. Danmark godtar ikke lenger imamenes tradisjonelle tyranni, hverken over sine egne i og utenfor moskéene, eller over den alminnelige, danske befolkningen. Det kan da heller ikke sies klarere: «Sharia hører ikke hjemme i Danmark».

Så sent som 22. januar i år ble det arrangert en parlamentarisk høring om Danmarks immigrasjonspolitikk. Der ga også statsminister Mette Fredriksen entydige uttalelser om asylinstituttet:

On January 22, during a parliamentary hearing on Danish immigration policy, Frederiksen, a Social Democrat, said that she was determined to reduce the number of asylum approvals:

«Our goal is zero asylum seekers. We cannot promise zero asylum seekers, but we can establish the vision for a new asylum system, and then do what we can to implement it. We must be careful that not too many people come to our country, otherwise our social cohesion cannot exist. It is already being challenged.»

Regjeringen Solberg sleper beina etter seg
I denne omgang gjenstår å analysere enkelte skrikende ulikheter mellom policy i Danmark, Norge og Sverige. Mens Danmark har en klarttenkende og klarttalende statsminister fra det sosialdemo-kratiske partiet, så sleper den norske regjeringen (ledet av Høyre!) beina etter seg i det samme problemkomplekset som det Danmark står overfor.

Kontrasten til Sveriges politikk på området er ikke mindre, i betraktning av at Sverige og Danmark har hentet sine styrende for tiden fra samme politiske opphav: Sosialdemokratiet.

Den enorme moskéen i København er knapt sju år gammel. Den ble åpnet i juni 2014 etter å ha mottatt en donasjon på 227 millioner danske kroner fra den tidligere emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa al Thani. Moskéen bærer det megetsigende offisielle navnet Bin Khalifa Civilization Center, og kan alt i alt romme 4500 personer…

Etter den nye loven kan islamske organisasjoner ikke motta noen gave som overstiger 10.000 danske kroner på ett enkelt år.

Hva den norske loven vil innebære, gjenstår å se.

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.