Det hører til sjeldenhetene at øyenvitner til terror eller grov vold står frem offentlig med sine vitnesbyrd, ikke minst i Sverige.

Ikke desto mindre forteller 64 år gamle Göran Åhlander til Aftonbladet fremfor kamera hvordan han ble involvert i den 22 år gamle afghanske knivmannens voldsorgie i Vetlanda onsdag.

Åhlander gav livsnødvendig førstehjelp til et av 22-åringens ofre, opplyser den svenske avisen.

Dagen etter er Åhlander preget av det som skjedde, likevel redegjør han klart og greit for grufullhetene han fikk fysisk befatning med.

64-åringen observerte afghaneren løpende mens han befant seg ved stasjonsområdet i Vetlanda i 15-tiden onsdag. Like etter ser han den unge mannen sitte over et av sine ofre og hugge en mann gjentatte ganger i magen med en ca. 20 cm lang kniv.

Åhlander skremmer bort 22-åringen, og bestemmer seg for å redde liv istedenfor å ta opp forfølgelsen av afghaneren.

Mannen, som Göran känner igen, är skadad i magen. Han blöder ymnigt från ett sår. Göran försöker stoppa blödningen med sina händer.

– Jag blev alldeles sörjig på händerna. Mannen hade värjt sig mot attacken och hade sår på händerna också, säger Göran Åhlander.

Han uppfattar att mannen har mycket ont.

– Han är vid medvetande och säger ”aj, aj, aj”.

En annen person trer støttende til, og de to bytter på å presse på såret for å unngå at mannen forblør. Etter 15–20 minutter kommer ambulansen.

Samtlige sju ofre for 22-åringens knivvold er nå utenfor livsfare, melder TT torsdag kveld.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Følg Document på Parler.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.