Nytt

Google blir foret med IP-adresser og personopplysninger via nettsider drevet av svenske myndigheter. Foto: AP /Jeff Chiu/ NTB

Sveriges Radio (SR) avslører at offentlige nettsider i Sverige lovet anonymitet for brukerne, men brøt løftet ved å la Google samle inn IP-adresser og andre personopplysninger fra de besøkende.

Det er SR Ekot som har gjennomført en granskning. De fant drøyt 150 nettsider tilknyttet det offentlige som lot Google samle inn IP-adresser. I 80 av tilfellene gjaldt dette også for personopplysninger.

Etter avsløringene i SR Ekot har flere av disse etatene anmeldt seg selv til Integritetsskyddsmyndigheten, som tilsvarer det norske Datatilsynet. De skal etterforske saken.

Deler av forsvaret og rettsvesenet er blant de som er implisert i saken.

En av hemsidorna som skickat personuppgifter till Google utan att informera drivs av Åklagarmyndigheten, som nu har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten.

– Det är bristfälligt av oss, helt enkelt. Jag kan inte säga annat än det, säger Anders Thoursie, it-direktör på Åklagarmyndigheten.

En annan av myndigheterna som förekommer i Ekots granskning är Försvarets materielverk, FMV.

– Det var inte bra. Det var bra att ni har uppmärksammat så ska jag se till så att vi agerar på det, säger Mats Pettersson som är tillförordnad IT-chef på FMV.

Det er en pikant sak, siden personopplysningene lagres i USA, utenfor kontrollen til svenske myndigheter.

Også Statistisk Centralbyrå (SCB) har forsynt Google med følsomt materiale i over to år. SCB sine nettsider hadde nesten ti millioner besøkende i 2020.

– Det är förstås inte bra om det som står på vår sajt inte stämmer, säger Cecilia Westström som är enhetschef inom SCB:s kommunikationsavdelning.

Hun har ikke noe svar på hvordan dette kunne skje. Også SCB har anmeldt seg selv til Integritetsskyddsmyndigheten.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!