NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

NRK brøt god presseskikk da en programleder på radio hadde en antisemittisk tirade mot Israel, erkjenner etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.

Det er ikke hver dag NRK innrømmer sine overtramp, spesielt ikke når Israel er involvert. Nettopp Israel er det ikke mange i NRK som har mye til overs for, noe det nærmest daglig gis åpent og påfallende ensidig uttrykk for i kanalens sendinger.

For en gangs skyld måtte NRK likevel krype til korset og innrømme at man hadde gått for langt, og det er NTB som melder om saken.

– Uttalelsene strider med Vær varsom-plakaten på i hvert fall ett punkt, sier Kalbakk til Dagen.

Han vedgår brudd på punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten , som omhandler respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. NRK er klaget inn på flere punkter. Klagen er foreløpig ikke ferdigbehandlet av Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Bakgrunnen for klagen er P13-programleder Shaun Henrik Mathesons uttalelser på radio i begynnelsen av februar. Matheson sa blant annet at det nesten var som om at han ønsket at koronavaksinen ikke virket i Israel, og at vi aldri må glemme hvor «rævva Israel er».

NRK-ledelsen omtalte selv uttalelsene som antisemittiske under et møte i Kringkastingsrådet i forrige uke.

– Det er klart at når vi erkjenner at innslaget dessverre hadde et antisemittisk budskap, så ville det være rart å ikke erkjenne at det strider med punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten, sier Kalbakk.

Document har tidligere omtalt saken blant annet her

Mer om Israel? 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂