Migranter som er kommet til Tyskland, står i kø for å registrere seg i Berlin den 7. oktober 2015. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB.

Humanitære spesialkommisjoner som er nedsatt av delstatsregjeringene i Tyskland, har siden 2005 sørget for oppholdstillatelse til mange tusen avviste aslysøkere, til tross for at de er blitt ilagt utreiseplikt fra landet etter å ha brukt opp sine sjanser til lovlig opphold i rettssystemet.

Data som er innhentet fra tyske delstatsmyndigheter av nyhetsmagasinet Focus, avslører at det minst er tale om godt over 10.000 personer, men fullstendige tall finnes ikke, da det ikke føres offisiell statistikk over kommisjonenes avgjørelser.

Det virkelige tallet kan sågar være mye større. For mange delstater kunne ikke skaffe til veie fullstendig statistikk for de siste 16 årene, og rapporterte i stedet for utvalgte tidsrom.

Focus’ undersøkelser tyder på at sjansene for å få opphold av delstatsregjeringene etter anbefaling fra slike spesialkommisjoner, er spesielt gode i Thüringen, Niedersachsen og Berlin.

Det var en endring i utlendingsloven den 1. januar 2005 som gav delstatene mulighet til å opprette såkalte «Härtefall-Kommissionen» som et slags siste halmstrå for utviste asylsøkere.

Kommisjonene kan anbefale opphold til personer som i motsatt fall ville anses for å lide urimelig menneskelig overlast ved utvisning, hvorpå delstatens innenriksdepartement eller justisdepartement fatter en endelig beslutning.

Politikere, myndighetspersoner, leger, kirkefolk samt representanter for humanitær- og flyktningorganisasjoner er blant dem som sitter i disse kommisjonene.

Blant tingene som kan tale i favør av oppholdstillatelse i Tyskland til tross for utvisning, er sykdom, lang tids opphold, vellykket integrering og manglende bånd til hjemlandet. Det vektlegges positivt dersom asylsøkeren er selvforsørgende eller har vært behjelpelig med å avklare sin egen identitet. Kriminelle får ikke anbefalt opphold.

Tall fra Hessen tyder på at delstatsregjeringen der innvilger opphold i mer enn halvparten av tilfellene der kommisjonen anbefaler det.

21 år gamle Mouctar Diallo, som kom til Tyskland fra Elfenbenskysten i 2016, er blant dem som har fått oppholdstillatelse takket være en av disse kommisjonene, skriver Focus. Han bor i sin egen leilighet, går i lære for å bli betongarbeider, og er engasjert i fotballen både som spiller og trener. Livet i Tyskland er som en drøm, sier han til Focus.

 

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂