Stillbilde: LCI / YouTube.

Den franske læreren Didier Lemaire, som underviser i filosofi ved en videregående skole i Trappes, er blitt satt under politibeskyttelse på grunn av trusler etter å ha advart om utbredelsen av radikal islam i Paris-forstaden.

Franske påtalemyndigheter kunngjorde mandag at de etterforsker truslene mot Lemaire, heter det i en AFP-melding som er offentliggjort i The Local.

Truslene begynte etter at han i et åpent brev til Le Nouvel Observateur den 1. november 2020 kritiserte staten for ikke å ha gjort nok for å beskytte Samuel Paty – læreren som den 16. oktober 2020 ble drept av en islamistisk terrorist etter å ha vist frem Charlie Hebdos karikaturer av Muhammed mens han underviste om ytringsfrihet.

Trappes er et lavinntektsområde vest for Paris med en stor muslimsk befolkning, hvorav flere er S-listede ekstremister:

Authorities say hardline Salafist conservatism has attracted a widespread following in the town, which authorities say was the home of around 50 people who left to fight alongside jihadists in Iraq and Syria in recent years.

Lemaire hadde i 2018 skrevet et brev til Frankrikes president Emmanuel Macron, der han etterlyste en klarere strategi fra regjeringen i bekjempelsen av politisk islamisme. I det åpne brevet som ble offentliggjort to år senere, spør han seg hvordan man kan kompensere for fraværet av en slik strategi.

Filosofilæreren skriver at han kom til Trappes for tjue år siden, da synagonen der ble satt i brann. Da forsvant jødene fra stedet, og siden har situasjonen gradvis forverret seg, konstaterer Lemaire, som hevder at det finnes 400 S-listede personer som beveger seg fritt i Paris-forstaden. Dette skaper vanskelige lojalitetskonflikter for elevene, fastslår han.

Til Il Foglio forteller Lemaire om utviklingen på stedet:

De nordafrikanske kvinnene kan ikke lenger gå inn på kafeene. Sløret utgjør et formidabelt press på kvinnene. Både ateistene og de moderate muslimene drar sin vei. Fundamentalistene lykkes med å fullføre renselsesprosessen de har satt i gang.

Trusler er ikke den eneste negative reaksjonen Lemaire har innkassert for sitt engasjement. Ifølge den franske nyhetsportalen Actu har Trappes’ borgermester Ali Rabeh kunngjort at han har til hensikt å saksøke filosofilæreren, som etter hans oppfatning injurierte ham i et intervju i januar. Lemaire har politiske hensikter, hevder Rabeh, som også bemerker at læreren har skrevet for Causeur, et konservativt fransk tidsskrift. Lemaire har rett til å uttrykke seg, sier Rabeh, men ikke på hvilken som helst måte.

 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂