Spånga kyrka – stillbilde fra video.

Respekten for det hellige synes overveldende i Skandinavia, med et markant unntak av kristne helligdommer. I løpet av 2020 er en lang rekke svenske kirker blitt angrepet med brannbomber, islamistiske slagord og veltede gravsteiner.

I slutten av januar ble Spånga kyrka i nærheten av Rinkeby i Stockholm forsøkt påtent to ganger, med fire dagers mellomrom, melder avisen Dagen i dag. Første gang ble tre brannbomber kastet mot kirken, og andre gang ble det brukt brannfarlig væske.

Spånga ligger nordvest for Stockholm – mellom bydelene Rinkeby og Tensta, som har en svært høy andel av innvandrere og omfattende sosiale problemer, skriver Dagen.

Löfven: Hvor er respekten?

Statsminister Stefan Löfven har avgitt en skriftlig uttalelse til det svenske bladet Dagen. Han skriver:

Angrepene mot Spånga kyrka er både opprørende og urovekkende. Jeg håper politiets arbeid gjør at den skyldige kan finnes og stilles til ansvar. I vårt land skal vi vise hensyn og respekt for hverandre, det burde være selvsagt. Men det finnes urovekkende tegn på at respekten for det hellige i vårt samfunn ikke lenger er selvsagt.

Norge står for tur

Nå er det langt fra bare i Sverige at kristne institusjoner får merke denne spesielle form for respekt. Vi har i Norge for lengst begynt å se hvordan «respekten» for våre kristne verdier vil fortone seg fremover. Inntil neste fremstøt kan vi holde oss til Sverige, med følgende oppsummering av året som gikk:

Året 2020 – en oppsummering

  • Fire hundre gravsteiner er den siste tiden veltet på kirkegården ved Solna nord for Stockholm.
  • I november ble den katolske kirken i Göteborg angrepet. Ved lunsjtiden en fredag ble lesepulten nedenfor alteret veltet, og stedet ble vandalisert med pulverapparat.
  • I september ble Västerås domkyrka skjendet med et hakekors.
  • I Ronneby ble det rettet brannangrep mot Heliga Kors kyrka.
  • Ved Haghults kyrka brant klokketårnet fra 1700-tallet ned. Brannen var påsatt, konkluderte politiet.
  • I august ble Västre Skrävlinge kyrka i Malmö vandalisert – sju dager på rad. En Kristus-statue inne i kirken ble veltet ved hjelp av stokker.
  • I februar brant det i Gottsunda kyrka i Uppsala. – Flaks at ikke kirken brant ned, sa politiet.

Målrettede angrep

Samme mønster sees ellers i Europa. Den tidligere lederen for den kristne tankesmien Clapham-instituttet, professor Tuve Skånberg, oppfordrer til kraftig protest og sier: «Nå får det være nok!» Skånberg sier – nokså betegnende – at reaksjonene i Sverige ikke har vært sterke, utenom bare blant kirkelige. Kristne forsamlinger kan kjenne seg målrettet angrepet, heter det.

Da kan man med god grunn begynne å undersøke hva som egentlig er i ferd med å utvikle seg i våre nordiske demokratier.

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂