RFSL er aktive deltagere under Pride-festivalen. Her fra Stockholm Pride 2017. Da var ledelsen i RFSL Stockholm angivelig varslet om de mulige overgrepene. Illustrasjonsfoto: Erik Simander/TT News Agency/via REUTERS/ NTB

RFSL er en skattefinansiert interesseorganisasjon for LHBT-folk. Nå avslører Svenska Dagbladet (SvD) at en rådgiver for RFSL er mistenkt for å ha voldtatt minst fire unge asylsøkere med LHBT-bakgrunn.

Et av ofrene, som kalles Samuel, forteller at han allerede under første møte med RFSL-rådgiveren ble utsatt for overgrep. Rådgiveren, som er 55 år gammel, låste døren til kontoret og befølte den unge mannen mens han ba ham om å «Gör nånting för mig». Deretter ble den unge mannen voldtatt.

Aktor Paulina Pilati sier til SvD at det vil bli opprettet sak mot rådgiveren.

RFSL står for Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter (tidligere Riksförbundet för sexuellt likaberättigande). Deres virksomhet beskrives slik på Wikipedia:

Förbundet, som grundades 1950, bedriver en aktiv sexualpolitisk verksamhet samtidigt som förbundets avdelningar runt om i Sverige skapar sociala mötesplatser. Förbundet arbetar mot homofobi, bifobi och transfobi, som skapar ett sämre mående för HBTQI-personer.

RFSL skriver på sin hjemmeside at den voldtektsmistenkte rådgiveren har mistet jobben, og at han var suspendert mens et privat sikkerhetsfirma undersøkte påstandene. Men SvD skriver i sin ingress:

RFSL Stockholm kritiseras för att trots upprepade larm inte ha polisanmält eller stängt av mannen.

Ofrene forteller at de fryktet at rådgiveren skulle ødelegge sjansene deres for å oppnå asyl hvis de nektet å la seg utsettes for overgrep.

Frivillige ved RFSL Stockholm informerte ledelsen om voldtekten av Samuel, men til tross for at en etterforskning ble iverksatt, fikk voldtekten ingen konsekvenser for rådgiveren. Dette til tross for at Samuel selv fortalte ledelsen om overgrepet.

Allerede i 2017 gikk det rykter om at asylsøkere ikke burde besøke rådgiverens kontor alene. Men tross alle advarsler ble ikke saken politianmeldt før i april 2020.

RFSL har en lang historie med overgrep mot barn, skrev Världen I Dag i 2019. De ramser opp en rekke overgrepssaker fra 1983 fram til 2015. Den siste saken omtales slik:

I februari 2015 fick RFSL:s ordförande i Halmstad ett fängelsestraff i fem år och sex månader för 27 fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂