Bokstavflagg hentet fra Ung.no

– Jag får nästan chock när jag ser vad det kostar, sier Pride-ambassadøren for Gävleborg, selv homofil. Han reagerer på at hans egen arbeidsgiver har betalt over to millioner kroner for å sertifisere de ansatte i LHBTIQ, altså moderne kjønnsteori. Vet du hva bokstavene står for?

Region Gävleborg i Sverige besluttet i 2016 at deler av fylkets virksomheter skal LHBTIQ-sertifiseres, noe som inkluderte både ledelse, kommunikasjonsansvarlige og utviklingsavdelingen. Sertifiseringen finner sted i løpet av fire halv-dagers kurs, der de ansatte lærer hvordan man kan forbedre arbeidsmiljøet og behandle hverandre ut fra et LHBTIQ-perspektiv.

For dem som ikke vet hva bokstavene (anagrammet) står for, kommer definisjonen her:

Lesbisk, homofil, bifil, trans, interkjønn eller queer. For dem som trenger definisjon av dette, eller eventuelt flere bokstaver, så finnes det på siden Ung.no, som «er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

»«.

Det hele er imidlertid ikke gratis, og ifølge SVT-Nyheter koster et kurs for 50 personer 250.000 kr. Kostnaden for «sertifiseringen» av Gävleborgs ansatte er så langt kommet opp i 2,1 millioner kr. 

Regionråd Fredrik Åberg-Jönsson (V) sier at det kan høres ut som mange penger, men at det er verdt det:

– Två miljoner kan låta mycket, men det här berör väldigt många personer, så det är absolut värt det.

På spørsmål fra SVT om ikke kursets tema omhandler tema som allerede inngår i regionens likestillingspolitikk, svarer han:

– Det är klart att de går in i varandra, men det är fokus på hbtqi-personer.

På spørsmål om det ikke burde være en selvfølge at også denne gruppen allerede er en del av likestillingspolitikken, peker han på at denne gruppen vil de virkelig jobbe med:

– Det kan man tycka, men vi vill verkligen jobba med den här gruppen och öka förståelsen så det är bra att vi har särskilda insatser.

Da er det ganske utrolig at den som reagerer, er Gävleborgs egen Pride-ambassadør, Lars-Åke Wilhelmsson. Til SVT sier han at han ikke liker kostnadene:

– Som gay tycker jag att RFSL gör fantastiska saker. Det är jo otroliga pengar som RFSL fakturerar för detta, Jag hade ingen aning om att det var så här dyrt, jag får nästan en chock när jag ser vad det kostar. Man skulle hellre lägga de pengarna på att stärka likabehandlingsprogrammet och på någon som var mer engagerad på varje arbetsplats.

Det er RFSL, Sveriges svar på norske FRI, som organiserer kursene. Kurset må repeteres hvert tredje år for å bli sett på som godkjent.

Hvor mange gjelder dette? Vel, nederst i saken fra SVT får vi en indikasjon:

RFSL är riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Det grundades 1950, har
7 000 medlemmar och 36 avdelningar över landet.

Det er en dyr bokstavlek.

Gävles prideambassadör: ”Får en chock när jag ser vad det kostar” (SVT)

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!