Det ble hektisk aktivitet på Wikipedias side om Ole Morten Geving (t. h.) etter at Document skrev om dommen mot ham. Til slutt låste partifellen Morten Olsen Haugen (t. v.) artikkelen. (Foto: privat og Sparebankforeningen)

Alle opplysninger om at tidligere Sp-er, statssekretær i Finansdepartementet og direktør i Sparebankforeningen Ole Morten Geving (46) er pedofili-dømt er fjernet fra Wikipedia. Deretter ble artikkelen låst – av Gevings partifelle Morten Olsen Haugen.

Sent om kvelden 5. desember publiserte Document saken om Gevings dom: Tidligere statssekretær i Finansdepartementet dømt til fengsel: Oppmuntret til voldtekt av spedbarn. Neste dag, 6. desember, ble Wikipedias sak om Geving endret flere ganger, og til slutt låst for endringer.

Man leter nå forgjeves på Wikipedia etter opplysninger om at den tidligere statssekretæren er dømt etter straffelovens § 311. Geving ble i april dømt til 110 dagers fengsel, blant annet for å ha oppmuntret til voldtekt av spedbarn og småbarn i barnehagealder.

Allerede klokken 22.49 5. desember ble det lagt inn opplysninger om at Geving er straffedømt, med referanse til Documents artikkel. Opplysningene ble noe senere endret. I mellomtiden la en annen bruker inn at Geving var «dømt pedofil».

Skjermdump fra redigeringshistorikken til artikkelen om Geving. Wikipedia markerer med gult innholdet som ble fjernet av brukeren «VetMyeOmIngenting».

Så gikk en bruker som kaller seg «VetMyeOmIngenting» inn og fjernet teksten om straffedom og henvisningen til Documents artikkel, og noterte at det var «Fjernet uriktig informasjon». Det er ikke mulig å se hvem denne brukeren er. Igjen stod formuleringen «[…] og dømt pedofil», som så ble fjernet av bruker «Bjoertvedt», som logget at dette var «injurierende og udokumentert».

«Bjoertvedt» er Erlend Bjørtvedt har «tidvis» tillitsverv for Arbeiderpartiet, oppgir han på sin egen brukerside.

Bjørtvedt jobber i Telenor og er en svært aktiv bidragsyter på Wikipedia. Han var medlem av styret i Wikimedia Norge fra 2010 til 2015, mesteparten av tiden som nestleder.

Deretter gikk bruker «Orland» inn og låste artikkelen: «Beskyttet «Ole Morten Geving» ([Redigering=Låst for nye og uregistrerte brukere]»

Bruker Orland heter Morten Olsen Haugen. Han har ikke oppgitt noe om interessekonflikter, til tross for at han er Senterparti-politiker. Haugen stod på Sps valgliste i Inderøy i 2019, altså samme parti som Ole Morten Geving hadde mange verv for i 24 år. Geving er fra Sitter i tidligere Nord-Trøndelag, Haugen er bosatt i Mosvik i samme fylke.

Også Haugen har vært medlem av styret i Wikimedia Norge (2010-11), fremgår det av hans brukerside.

Morten Olsen Haugen er ikke snakkesalig når Document ringer ham.

– Ingen kommentar.

– Er det en interessekonflikt her, i og med at du og Geving tilhører samme parti?

– Nei, det er ingen interessekonflikt. Jeg kjenner ham ikke, og jeg har ingen kommentarer utover det.

– Du vil ikke kommentere det generelt heller, hva som gjør at en artikkel blir låst? 

– Nei.

– Man har alstå fjernet opplysninger som er beviselig korrekte, med henvisning til at de er injurierende og udokumenterte.

– Jeg tror ikke du riktig skjønte hva jeg sa, at jeg ikke vil kommentere.

Document har i dag også bedt Erlend Bjørtvedt presisere hva han mente var «injurierende og udokumentert», foreløpig uten å få svar.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.