– Norge er mer medlem av EU enn det for eksempel Italia er, sier Asle Toje. Massemigrasjon til et Europa på vei mot kulturell  og økonomisk undergang, er ingen løsning på verken EUs eller verdens problemer, sier han i dette intervjuet med Hans Rustad.

Toje er aktuell med boken «Gullbrikkespillet», siste bok i hans trilogi om Europa. Den første, «Rødt, hvitt & blått», kom i 2012. Den andre het «Jernburet» og utkom i 2014.

forlagets vaskeseddel kan vi lese følgende:

Alle vet at i Europa gnisser en ny, innvandret underklasse mot den innfødte trygdeklassen; vi vet at liberalismen er i krise, og at middelklassen har delt seg i kosmopolitter og heimfødinger. Vi vet også at økonomien ikke trenger mer enn halvparten av dagens arbeidsstokk, at moderniteten splintrer samfunnet og frarøver individet livets mening. Industrisamfunnet og høyre–venstre-aksen ligger bak oss, det samme gjør storsamfunnet og nasjonen.

Vi er på vei inn i noe nytt. I stedet for å bejuble eller beklage de voldsomme endringene som Europa for tiden gjennomgår, viser denne boken at vi ser omrisset av en ny tid. Midt blant ruinene av den gamle. 

Bokens tittel Gullbrikkespillet er hentet fra «Voluspå». Når de overlevende vender hjem etter ragnarok, finner de gullbrikkene fra spillet de spilte før katastrofen. Så begynner de spillet på ny.

«Når Toje sprader rundt i tweed med imaginær monokkel som en annen konservativ fancy-lad fra Eton (istedenfor hans faktiske alma mater, Nesodden videregående) så er og blir han en nevemagnet. Men fy å flate som han kan skrive. Og du bør lese. Gullbrikkespillet er en eminent fortelling om et Europa i brytning.» (Thomas Seltzer)

Intervjuet varer nesten en time:

Document forlag har hele trilogien, en perfekt julegave for den som vil se fremover med historien til hjelp:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.