Distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) gikk hardt ut mot Senterpartiets forslag om å kutte EØS-støtten med 3,5 milliarder kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Uansvarlig og urealistisk, mente Høyre om Sps milliardkutt i de norske EØS-midlene. Nå barberer de borgerlige selv støtten med 275 millioner.

Kuttet til EØS-finansieringsordningene er blant de største enkeltgrepene de fire borgerlige partiene tar for å hente inn penger til sine satsinger i neste års statsbudsjett.

Neste år har det vært ventet utbetalinger på 6 milliarder kroner over statsbudsjettet gjennom ordningen.

Senterpartiet kuttet EØS-støtten med hele 3,5 milliarder kroner i sitt alternative budsjett. Det fikk Høyres distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) til å anklaget partiet for å strupe EØS-midlene.

– Det er uansvarlig og urealistisk i et normalår, men direkte farlig når vi står midt i en global helsekrise. Hadde Sp fått gjennomført dette, ville Norge trolig ikke blitt ivaretatt av EU når det gjelder vaksine og smittevernutstyr, sa Helleland til NTB.

Når de borgerlige nå selv kutter summen med 275 millioner kroner, så er det «en del av kompromisset som var nødvendig for å oppnå enighet om budsjettet», forklarer Marte Ziolkowski (H), statssekretær i UD.

Hun mener reduksjonen er akseptabel fordi regjeringen samtidig har fått fullmakt til å overskride det budsjetterte beløpet med 600 millioner kroner hvis det blir nødvendig.

 

Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Årets julegave! Kjøp Kents bok om klimahysteriet her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.